Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Διήμερες εκδηλώσεις αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ένα διήμερο 21 και 22 Μαρτίου 2013, αφιερωμένο στον Κ.Π. Καβάφη πραγματοποιήθηκε στην Πνευματική Εστία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και το Έτος Καβάφη. Το 2013 ανακηρύχτηκε έτος Καβάφη για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Στον εορτασμό της επετείου συμμετείχαν πέντε πολιτιστικοί φορείς της Σπάρτης που συνδιοργάνωσαν το αφιέρωμα αυτό: η Πνευματική Εστία Σπάρτης, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (Ε.Θ.Ο.Λ.) και η Κινηματογραφική Λέσχη «Ρόδον».

Η μεγάλη, από καρδιάς, συμμετοχή του κόσμου στο αφιέρωμα αυτό, ο βαθύς σεβασμός στο έργο του Κ.Π.Καβάφη, που ήταν εμφανής τόσο στους ομιλητές, όσο και στους ακροατές, η γλαφυρή απόδοση των έργων του, μουσικά και αφηγηματικά, ανέδειξαν και τις δύο ποιοτικές αυτές ημέρες σε ημέρες γιορτής που η ποίηση λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στον κοινωνικό ιστό.

Την πρώτη ημέρα οι εξαιρετικές προσεγγίσεις του έργου του Κ.Π.Καβάφη από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Νένα Καραγιαννοπούλου, φιλόλογο, Μαρία Κουκουμάκη, ψυχαναλύτρια και Ηλέκτρα Πρώιμου, ταξινόμο, πλαισιώθηκαν από ποιήματα του Καβάφη που απέδωσαν τα μέλη της Ε.Θ.Ο.Λ. Πέπη Γαβαλά, Κυριακή Κακαλέτρη, Πάνος Λιόκαυτος και Κασσιανή Φλούδα. Επίσης μέλη της ΕΘΟΛ, ο Νίκος Βαρναβέλιας στο πιάνο, και η Βασιλική Κυριακοπούλου στο τραγούδι, έντυσαν μουσικά τη βραδιά αυτή. Στο τέλος η Γεωργία Κακούρου - Χρόνη (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης) συγκέντρωσε στο λόγο της όσα στοιχεία αναδεικνύουν τον Κ. Καβάφη σε μεγάλο ποιητή του Ελληνισμού και όχι μόνον.

Την επόμενη βραδιά η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» παρουσίασε την ταινία του 2008 «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, διάρκειας 90 λεπτών. Την ταινία προλόγισε το μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης, Ντίνα Τυροβολά.