Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επιστολή Επιμελητηρίων για παράταση των πυρόπληκτων δανείων

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Το Επιμελητήριο Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του πως τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας απέστειλαν, στις 25/06/2012, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μηταράκη, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τζαβάρα, τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Νικολόπουλο, Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Κεδίκογλου έγγραφο σχετικό με την παράταση των πυρόπληκτων δανείων.

Το έγγραφο έχει ως εξής:

«Σε σχέση με την υπΆ αριθ. 2/22475/0025/25.04.2012 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ τ.ΒΆ 1346/25-04-2012) για τα χρέη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Ν. Αχαΐας, οι οποίοι νομοί επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η παραπάνω ρύθμιση προβλέπει την αναστολή των χρεολυτικών δόσεων της 30/06/2012 και 31/12/2012 για ένα (1) έτος.

Για την υλοποίηση της, από πλευράς των δανειοληπτών απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι και 29/06/2012 στα πιστωτικά ιδρύματα με απαραίτητη προϋπόθεση την συνυποβολή βεβαίωσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας και πληρωμή των τυχόν ληξιπροθέσμων τόκων.

Επειδή πάρα πολλές επιχειρήσεις στις επικρατούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεδομένου ότι η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο έφθασε στις τράπεζες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σας παρακαλούμε όπως χορηγήσετε τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων με τις προϋποθέσεις προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημέρωσης και της καταβολής των τυχόν ληξιπροθέσμων τόκων.

Επίσης, την τρίμηνη παράταση υποβολής των ανωτέρω δικαιολογητικών την ζητούμε και για τα δάνεια, τα οποία δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.»