Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έναρξη Φεστιβάλ Άργους Mυκηνών 2012 με τη “Βεγγέρα” σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Η ΒΕΓΓΕΡΑ του Ηλία Καπετανάκη είναι η Θεατρική παράσταση που θα κάνει την έναρξη του Φεστιβάλ Άργους, την Κυριακη στις 9 μμ στους Στρατώνες Καποδίστρια. Η είσοδος για τους πολίτες που θα την παρακολουθήσουν είναι 10 ευρώ.

Η «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη ανήκει στην μεγάλη παράδοση των μονόπρακτων κωμωδιών που γράφτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίστηκαν και στις αρχές του 20ου, παράλληλα όμως διαφοροποιείται απ’ αυτές σε κάτι πολύ βασικό. «Η Βεγγέρα» γράφεται το 1894 από τον Ηλία Καπετανάκη και χαρακτηρίζεται Ηθογραφίαν εις πράξιν.

Ο Καπετανάκης με τη «Βεγγέρα» του μας εισάγει σε μια συνήθεια των οικογενειών να ανταλλάσσουν επισκέψεις εν είδει κοινωνικής συναναστροφής αντιγράφοντας όμως τον καθωπρεπισμό και τα ήθη που έρχονται απ’ την αλλοδαπή. Στη «Βεγγέρα», οι ήρωες φέρουν συμπεριφορές μάλλον της ζωής στην επαρχία κι αυτό ακριβώς είναι που θέλει να τονίσει κι ο συγγραφέας.

Οι οικοδεσπότες, η οικογένεια Νερουλού εν προκειμένω, αγνοούν τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και είναι επιπλέον ανέτοιμοι να δεχτούν αυτή την επίσκεψη. Έτσι απορρυθμίζεται σταδιακά η κοινωνική συναναστροφή και η βεγγέρα οδηγείται σε όλεθρο.

Είναι ενδιαφέρον να παίζεται, στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μια κωμωδία 100 και βάλε χρόνων και είναι θεμιτές οι όποιες αλλαγές θα μπορούσαν να την εκσυγχρονίσουν και να την πάνε πέρα από το ηθογραφικό του θέματος, αρκεί βέβαια να μην καταστρέφεται ο ρυθμός.



Οι συντελεστές του έργου είναι οι εξής:

Σκηνοθεσία: Χάρης Ρώμας

Σκηνικά: Ελένη Νανοπούλου

Κοστούμια: Έντα Δημοπούλου-Βασταρδή

Μουσική: Χάρης Ρώμας

Στίχοι: Χάρης Ρώμας

Γραφίστας – Δημιουργικό: Αλεξία Πετροπούλου


Η Διανομή των ρόλων είναι η ακόλουθη:

Κος Νερουλός: Ηλίας Νομικός (Διόνυσος στις Βάκχες)

Κος Στενός: Βαγγέλης Δουκουτσέλης

Ελένη: Αλεξία Πετροπούλου

Δημήτρω : Μαρία Μπαρούτα (Χορός Βακχών)

Φρόσω: Έλενα Ολυμπίου (Χορός Βακχών)

Κατίνα: Βίκυ Μιχαλοπούλου (Χορός Βακχών)

Μαρίκα: Ιωάννα Πάνου (Χορός Βακχών)

Νίκος: Πέτρος Νικολάου

Κα Στενού: Νατάσα Μήττα (Χορός Βακχών)

Πίπης: Γιώργος Τάτσης (Πενθέας στις Βάκχες)