Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024

Βραβεύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης για το σπουδαίο έργο της

Τρίτη, 3 Ιανουάρίου 2012

Η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας επέλεξε να βραβεύσει κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας της 29ης Δεκεμβρίου 2011, μεταξύ των άλλων, και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας, «… αποτελεί τον κύριο πολιτιστικό και μορφωτικό παράγοντα της πρωτεύουσας της Λακωνίας, όπου συγκεντρώνονται τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες Λακώνων λογίων, συντάσσεται η Λακωνική βιβλιογραφία και προσωπογραφία και γίνονται εκδόσεις, που αφορούν θέματα και πρόσωπα της Λακωνίας». Την ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση παρέλαβε εκ μέρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης η διευθύντριά της, κ. Ελένη Τζινιέρη–Τζανετάκου.

Η πανηγυρική συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας, κ. Αποστόλου Σ. Γεωργιάδη, με θέμα “Νομική Επιστήμη, Δικαστική Εξουσία και Πολιτική”. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας, κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος, παρουσίασε την έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας το έτος 2011 και ανήγγειλε την απονομή βραβείων και επαίνων, τα οποία επέδωσε ο Πρόεδρος.

Για μία ακόμα φορά, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα επιβράβευσε επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες αλλά και ανθρώπους και φορείς με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και σημαίνουσα πολιτιστική προσφορά, σε τοπικό ή σε ευρύτερο πλαίσιο.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης επιβραβεύτηκε για τη γενικότερη μορφωτική και πολιτιστική προσφορά προς την Λακωνία και ιδίως για ορισμένες συγκεκριμένες μορφωτικές και πολιτιστικές δράσεις της. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε ιδιαίτερα για τη συγκέντρωση των βιβλιοθηκών εξεχουσών προσωπικοτήτων της Λακωνίας, για το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου καθώς και για το τμήμα Λακωνικής Βιβλιογραφίας, ένα καινοτόμο και μοναδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, που υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και συμβάλλει αποφασιστικά στην καταγραφή και στην διάσωση της τοπικής συγγραφικής παραγωγής.

Αναμφίβολα, η ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί επιβράβευση για όλους όσους συνεισέφεραν και συνεισφέρουν, στη οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εφορευτικών Συμβουλίων, τη διευθύντρια και όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι εδώ και τρεις δεκαετίες προσπαθούν, με περιορισμένους τις περισσότερες φορές οικονομικούς πόρους, να μετατρέψουν τη μικρή περιφερειακή βιβλιοθήκη της δεκαετίας του 1970 σε μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με συνεχή ανάπτυξη και προσαρμογή λειτουργιών και υπηρεσιών στα νέα δεδομένα και στις σύγχρονες απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού.