Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ΣτΆ Αγιαννιού του Κούρου – 19 Αυγούστου 2018

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΣτΆ Αγιαννιού του Κούρου – 19  Αυγούστου  2018
Στην κορυφή του Πάρνωνα στα 1500 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται ένα μικρό ταπεινό εκκλησάκι, αφιερωμένο στον ¶γιο Ιωάννη τον Θεολόγο.
Ο ¶γιος Ιωάννης υπήρξε μαθητής του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου κι αργότερα έγινε μαθητής του Χριστού,  ο  πιο αγαπημένος του,  που  έγραψε το ΔΆ κατά σειρά Ευαγγέλιο, τρεις επιστολές και την Αποκάλυψη.
Παλαιότερα,  στις Οκτώ του Μάη, την ημέρα τΆ Αγιαννιού σμίγαν οι τσοπάνηδες όλης αυτής της περιοχής και των γύρω χεριών και την άλλη μέρα άρχιζαν τον κούρο της στάνης. Όταν τελείωνε η λειτουργία όλοι κατέβαιναν στην Αρνόμουζγα, όπου τους περίμεναν τα ψητά και το κρυστάλλινο νερό της πηγής. Το «τραπέζι» ήταν στρωμένο μΆ ελατόκλαρες. Τα σακούλια αδειάζανε και μοιραζόντουσαν τα καλούδια των νοικοκυρών,  γράφει  η  κ.  Μάρω  Γεώργα.
Οι λίγοι γέροντες που μένουν στο χωριό, αδυνατούν νΆ ανέβουν στο βουνό στις οκτώ του Μάη Κρυώνουν.
ΓιΆ αυτό ο παπά- Γιώργης Μπλάθρας, ο ιερέας που έρχεται από τη Σπάρτη και λειτουργεί, Αυτός ο αξιοσέβαστος ποιμένας, Αυτός με την αγνή όμορφη ψυχή, Αυτή η λεβέντικη παρουσία που ο Θεός μας χάρισε, σκέφτηκε ότι εκτός από τις οκτώ Μαΐου που είναι η μνήμη του Αγίου, να γίνεται και μια λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου την Κυριακή μετά το δεκαπενταύγουστο. Το σκέφτηκε και το ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα όπου με χαρά το δέχτηκαν όλοι.
Έτσι  και  φέτος .
Ο παπά- Γιώργης με την επιβλητική γιγάντια παρουσία του, γέμισε το μικρό εκκλησάκι. Ο κόσμος σκόρπιος στον περίγυρο της εκκλησίας άκουγε την ψαλμωδία αφήνοντας την ματιά του να πλανιέται στις γύρω βουνοκορφές τις πανέμορφες.
Ο πάπα- Γιώργης μας μίλησε για τον ¶γιο, μας «ξενάγησε» σΆ όλες τις βουνοκορφές του Βουνού, μας μίλησε για τον Κούρο, για την συνάντηση των τσοπάνηδων.
Από  το  Προεδρείο  του  Ορειβατικού  Συλλόγου  Σπάρτης,  τελέστηκε  Μνημόσυνο  για  τους  ευεργέτες  του  Συλλόγου,  που  δεν  είναι  πια  κοντά  μας.
Και  μετά ;
Κατεβήκαμε  στο  παλιό  καταφύγιο ,  όπου  τα  17  μεγάλα,  αρχοντικά  τραπεζοκαθίσματα ,  από  γέρικους  ευκαλύπτους ,  μας  περίμεναν  να  μας  προσφέρουν  την  ευχαρίστηση  του  ανταμώματός  μας  και  πάλι…
Παλιότερα σερβιριζόταν  αρνί.  Τα  τελευταία  χρόνια  σερβίρεται  γκιούλμπασι   ειδικά  ψημένο ,  τυλιγμένο  και  περιποιημένο  για  3-4  άτομα  το  καθένα.
Στα  ηχητικά  ο  Θανάσης  Ματθαίος,  με  καλά  και  παραδοσιακά  τραγούδια.
Μετά το φαγητό άρχιζε το τραγούδι. Πρώτα τα κλέφτικα, της τάβλας,  τα συρτά τα καλαματιανά, τα τσάμικα και ο χορός φούντωνε.
Τις κουβέντες μας τις σταμάτησε το κλέφτικο τραγούδι που άρχισε ο παπά- Γιώργης με την υπέροχη φωνή του.
Και μετά κι άλλο … κι άλλο...
Το χορό τον άνοιξε ο παπα - Γιώργης.
Πόσο λεβέντικα χόρεψε! Τον καμαρώναμε και είμαι βέβαιη ότι όλοι μας μυστικά ευχαριστούσαμε το Θεό που τον έστειλε κοντά μας. Δεν είναι μόνο ο θαυμάσιος λειτουργός. Είναι ενωτικός, είναι παραδειγματικός, είναι παραδοσιακός.
Στους  ελληνικούς  χορούς  διακρίθηκαν  ιδιαίτερα  ο γνωστός  καρδιολόγος  του  Νομού  μας, ο  γιατρός  Γιάννης  Μιχελόγγονας  και  ο  Δημήτρης  Ψαράκης,  από  τα  Βάτικα.
Η  όλη  εκδήλωση  τελείωσε  με  την  ευχάριστη  ανακοίνωση του   παπα – Γιώργη,  ότι  το  Δασαρχείο ενέκρινε την  πλακόστρωση  μπροστά  στο  καταφύγιο.
 Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε μΆ αυτούς που είχαμε χρόνια νΆ ανταμώσουμε, που όταν χωρίσαμε τα πρόσωπα μας ήταν ολόδροσα και τώρα γεμάτα ρυτίδες αλλά με γεμάτη την ψυχή μας από όμορφες θύμισες που ήρθαν στο νου μας. Μετά από το θείο προσκύνημα αποχαιρετιστήκαμε και γυρίσαμε στα σπίτια μας. Να είσαι καλά παπά- Γιώργη που ξαναζωντάνεψες με τον δικό σου τρόπο το πανηγύρι τΆ Αγιαννιού του Κούρου.
ΣΆ ευχαριστούμε.
Ο Θεός να σΆ ευλογεί.