Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Εθελοντισμός και Περιβάλλον

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ παρέστη στην ημερίδα «Εθελοντισμός και Περιβάλλον» στη Σκάλα Λακωνίας

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας» από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και τον Δήμο Ευρώτα, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ευρώτα βράβευσε τον κ. Φιλιππάκο για την προσφορά του στον Δήμο και γενικότερα στην Λακωνία

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, παρέστη την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, το απόγευμα, στην ημερίδα «Εθελοντισμός και Περιβάλλον», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας.

Η Εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Green Week» (Πράσινης Εβδομάδας), από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και τον Δήμο Ευρώτα, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος βράβευσε τον κ. Φιλιππάκο για το σύνολο της προσφοράς του στον Δήμο Ευρώτα και γενικότερα στη Λακωνία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, απευθύνοντας χαιρετισμούς, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αδαμαντία Τζανετέα, η Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας Ιωάννα Κούρλα, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Ευρώτειος Πολιτεία» Νικολέτα Μιχαλούτσου, ο Πρόεδρος ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης και άλλοι προσκεκλημένοι.

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να σας εκφράσω την χαρά που νιώθω, κάθε φορά που βρίσκομαι στην Λακωνία και την συγκίνηση που με διακατέχει, για την αγάπη με την οποία με περιβάλλετε και την εισπράττω καθημερινά. (…)

Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την  κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

 

Μια εθελοντική δράση στοχεύει όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά, κατά περίπτωση, και στην αντιμετώπιση των αιτίων του και τη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης. (…)

Είναι πολλοί εκείνοι οι πολίτες, που προσφέρουν τη συνδρομή τους στην πυροπροστασία ή την κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και στην αναδάσωση ή τον καθαρισμό δασών και παραλιών.

Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον φαίνεται και στις εθελοντικές προσπάθειες ανακύκλωσης ή προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Είναι πολλοί εκείνοι, που δίνουν καθημερινό αγώνα για ένα καθαρό περιβάλλον και βιώσιμο οικοσύστημα, χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Μπορούμε όλοι να οργανώσουμε, ή να συμμετέχουμε σε δράσεις εθελοντισμού για το περιβάλλον, εντοπίζοντας τις προτεραιότητες στην περιοχή μας και αναλαμβάνοντας δράση δηλώνοντας με το παράδειγμά μας πως υπάρχει ένας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός!

Ο εθελοντισμός είναι ο «καθρέφτης» του πολιτισμού μιας κοινωνίας που δείχνει την ευαισθησία της στα προβλήματα του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

(…) Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν προσωρινοί ένοικοι του κόσμου αυτού κι όχι ως παντοτινοί ιδιοκτήτες και κληρονόμοι του. Γιατί «το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και πρέπει να το παραδώσουμε καθαρό». Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από τον χρόνο μας. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε το περιβάλλον κι όχι μόνο. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό».