Τετάρτη, 08 Μαίου 2024

ΒΙΝΤΕΟ* Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Μαστορόπουλου παρουσία Φιλιππάκου

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Στην παρουσίαση βιβλίου του Ν. Μαστορόπουλου για την ιστορία της Μονεμβασιάς παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε την Παρασκευή (15-09-2017), στην παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού και πρώην Δημάρχου Μονεμβασιάς, Νεκτάριου Μαστορόπουλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου "Λαζαρέτο", στη Μονεμβασιά.

Το βιβλίο του κ. Μαστορόπουλου με τίτλο: "ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ: η κληρονόμος της αρχαίας Σπάρτης, η πανίσχυρη πόλη-κράτος του μεσαίωνα, το στήριγμα του Χριστιανισμού και του Βυζαντίου", περιλαμβάνει και έναν οδηγό για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, οι βουλευτές Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι Φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε υπό τύπον ημερίδας, όπου έγιναν εισηγήσεις, τόσο από τον κ. Φιλιππάκο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, και τους πολιτικούς εκπροσώπους, αλλά και από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και εκπροσώπους επισήμων φορέων.

Ο κ. Φιλιππάκος, τόνισε μεταξύ άλλων, κατά την εισήγησή του:

"Κάθε ένα από τα πολλά βιβλία, με ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, έχει τη δική του μεθοδολογία, αντανακλώντας τον τρόπο σκέψης και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ερευνητή, αλλά και το χαρακτήρα της εκάστοτε περιοχής. Το ίδιο ισχύει και για το παρόν βιβλίο του εκλεκτού μας καθηγητή Νεκτάριου Μαστορόπουλου, ενός βαθύτατου γνώστη τόσο της ελληνικής ιστορίας, όσο και της τοπικής ιστορίας της Λακωνίας και ιδίως της Μονεμβασίας.

Η φιλοσοφία της ιστορίας συνιστάται στη διαδικασία της ιστορικής έρευνας και της αφήγησης. Ένας άξιος ιστορικός, ένας άξιος επιστήμονας, ξέρει ότι πέρα από την απλή παράθεση γεγονότων και χρονολογιών, είναι υποχρεωμένος, να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον, σε ένα επίπεδο διαχρονίας.

Είναι εκπληκτικό αυτό που μπορεί να νιώσει ο επισκέπτης μόλις μπει στο Κάστρο της Μονεμβασιάς! Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια μαγική χρονομηχανή! Και κάπως έτσι χάνεται κανείς στην απίστευτη ιστορία αυτού του τόπου!

Η ιστορία της Μονεμβασιάς είναι ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης, και αποδεικνύει τη σύμπλευση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τον χριστιανισμό, μέσα από το Βυζάντιο.

Όπως έλεγε και ο μεγάλος φιλόσοφος του 15ου αιώνα και υπερασπιστής της φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του Ελληνισμού, που έζησε στο Δεσποτάτο του Μυστρά, ο Γεώργιος Γεμιστός – Πλήθων: "εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί" – δηλαδή: "είμαστε Έλληνες στην καταγωγή, όπως το μαρτυρεί και η γλώσσα και η παιδεία μας."