Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Εγκαίνια Φεστιβάλ “Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη” 2017

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου, στο χώρο του Νερόμυλου στις Αμύκλες (4ο χλμ Σπάρτης-Αμυκλών) ξεκίνησε η λειτουργία του Εκθετηρίου Παραγωγής με διακεκριμένα προϊόντα της Λακωνίας αλλά και των Εκθέσεων  Παραδοσιακής και Ιστορικής Λακωνικής Ενδυμασίας, Αγιογραφίας Λακώνων Αγιογράφων και μελών της Ε.Π.Δ. Λακωνίας, Φωτογραφίας μελών της ΛΕ.ΦΩ.Σ με θέμα τη Σπάρτη, Βιβλίου με συμμετοχές Λακώνων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων και CD καλλιτεχνών και συγκροτημάτων από τη Λακωνία.

Οι Εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό το Σάββατο 16/9, 10.30-13.30 και 17.30-21.30 και την Κυριακή 17/9, 10.30-13.30.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, στο χώρο του Εκθετηρίου των διακεκριμένων λακωνικών προϊόντων αναμένονται …γαστρονομικές αποκαλύψεις!

Η γνωστή και καταξιωμένη Λάκαινα chef Μαίρη Παναγάκου, ο pasrty chef Σαράντος Γάββαρης και ο αρτοποιός Νίκος Μάζης μας δίνουν γαστρονομικές Λακωνικές προτάσεις και συμβουλές!

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το βράδυ του Σαββάτου και ώρα 20.00 ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης θα πραγματοποιήσει αγιασμό στο χώρο των Εκθέσεων στον Πολυχώρο «Νερόμυλος» στις Αμύκλες (4ο χλμ Αμυκλών-Σπάρτης).

Αμέσως μετά, και μετά τους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών και εκπροσώπων αρχών πρόκειται να λάβει χώρα βράβευση του ζεύγους Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή για την προσφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης και του Μυστρά.

Πολύ ενδιαφέρον σημείο της βραδιάς το θεατρικό δρώμενο που θα παρουσιάσει η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ) με σκοπό να συνδέσει το ιστορικό παρελθόν με το παρόν της πόλης με μια δραματοποίηση που ξεκινά από την Αρχαία Σπάρτη, περνά από το Βυζάντιο με τη ματιά του Καζαντζάκη και φτάνει στη νεώτερη ιστορία μέσα από την ποίηση των Οδ. Ελύτη και Γ. Ρίτσου.

Αμέσως μετά, 80 χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, του Λαογραφικού Ομίλου Σπάρτης, του Συλλόγου Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη» και των Χορευτικών Τμημάτων Θεραπνών συναντιούνται υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας με τον Σπύρο Κουτσοβασίλη συνθέτοντας μια πανδαισία παραδοσιακών ερεθισμάτων από τη Λακωνία και το Μοριά! Στην ορχήστρα συμμετέχουν οι μουσικοί Νίκος Σταματάκος στα κρουστά, Χαράλαμπος Γούλας σε κιθάρα και λαούτο, Κατερίνα Πάτσιου στο κανονάκι, Θανάσης Μουρλάς στο βιολί και Νίκος Τσίπας στο κλαρίνο.

Από τη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κέρασμα με γαστρονομικές Σπαρτιατικές προτάσεις από το «Νερόμυλο» και ένα γλυκό-πρόταση από τον pastry chef Σαράντο Γάββαρη.

Το Σάββατο το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Νερόμυλο!

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.