Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το 2015 ο κ.Τσίπρας έχασε τη “χρυσή ευκαιρία”

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “ΤΩΡΑ”, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

 

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Θα θέλατε, να κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους. Τι να πω. Ανικανότητα και παρακμή. Όλα αυτά που βλέπουμε, να συμβαίνουν είναι παρακμιακά. Η ανικανότητα αφορά την κυβέρνηση, που δείχνει ανίκανη, να διαχειριστεί τις επιθέσεις, που γίνονται σε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται εντός ή όχι του συνταγματικού “τόξου”. Επιθέσεις, που γίνονται από μια ομάδα ατόμων, τους οποίους θα μπορούσαμε κάλλιστα, να τους έχουμε μάθει, να τους έχουμε βρει και να έχουμε συζητήσει μαζί τους. Εγώ δεν είμαι υπέρ μόνο της καταστολής. Είμαι υπέρ και της πρόληψης. Θα ήθελα, δηλαδή, να έχουμε κάνει μια συζήτηση με όλους αυτούς και να έχουμε πάρει προληπτικά μέτρα. Γεγονός, το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει. Δεν θέλει. Την ενδιαφέρει μόνο, να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Εγώ νομίζω, ότι όλα αυτά είναι αποπροσανατολιστικά και υπονομεύουν την κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Είναι, δηλαδή, κάτι εφικτό αυτό που προτείνετε αλλά από την άλλη πλευρά είναι επιλογή της κυβέρνησης, να μην το κάνει;
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Μπαίνουμε, λοιπόν τώρα, στον “πυρήνα”, όλων αυτών που θέλετε, να συζητήσουμε. Μπαίνουμε στον “πυρήνα” της μη συναίνεσης. Χωρίς συναίνεση αυτά δεν μπορούν, να γίνουν. Σε αυτή την συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία συναίνεση δεν υπάρχει. Πιστεύω, ότι το 2015 ο κύριος Τσίπρας έχασε τη “χρυσή ευκαιρία”, να έχει  συναίνεση. Και εννοώ συναίνεση με την αντιπολίτευση, με τα κόμματα του δημοκρατικού “τόξου”. Για να λυθούν όλα αυτά τα φαινόμενα πρέπει, να υπάρχει συναίνεση. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση, ένα μόνο πολιτικό κόμμα, να λύσει αυτές τις καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Πώς ακριβώς το εννοείται αυτό; Έχουμε αυτή την στιγμή την συγκυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται.
Λ. Γρηγοράκος: Τι ακριβώς διαπραγματεύεται; Έχει αποτύχει παταγωδώς. Συνεχώς μιλάνε για την αξιολόγηση. Δυο χρόνια τώρα “τρώμε” συνεχώς αξιολόγηση και ο λαός έχει μπερδευτεί εντελώς. Από  ό, τι φαίνεται οι ίδιοι δεν προχωρούν καθόλου στη διαπραγμάτευση. Η αξιολόγηση δεν πρόκειται, να προχωρήσει. Σας θυμίζω αυτό που είχε πει ο Ντάισενμπλουμ στις 20 Μαρτίου, ότι δεν βλέπει στις 7 Απριλίου, να υπάρχει λύση.

 
Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω. Γιατί, όταν θα τελειώσει η αξιολόγηση, τότε δε θα υπάρχει κυβέρνηση. Να σας εξηγήσω. Εγώ θέλω, να τελειώσει η αξιολόγηση. Αλλά βλέπω, ότι δεν μπορεί, να την τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, να την τελειώσει ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί η κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος, ότι έχουν συμφωνήσει στο 95% αλλά δεν μπορούν, να προχωρήσουν. Και αυτό γιατί υπάρχει μια ανομοιογένεια στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν αυτή η αξιολόγηση τελειώσει ο Πρωθυπουργός δε θα μπορεί, να βγει και να βρει μια ομάδα, για να της μιλήσει. Όλες οι ομάδες θα είναι απέναντί του.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε, ότι το ίδιο το κόμμα δε θα στηρίξει την οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η κυβέρνηση.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Και αν το κάνουν θα είναι υποκριτικό. Θα είναι δηλαδή στα πλαίσια του, ότι “πονάω” με τα μέτρα αλλά το κάνω γιατί στην πραγματικότητα μου αρέσει η εξουσία. Είναι συγκινημένοι από τη γοητεία της εξουσίας αλλά και από άλλα πράγματα, τα οποία δε χρειάζεται, να τα συζητήσουμε, γιατί είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Θέλω, λοιπόν, να πω το εξής. Η αξιολόγηση δεν τελειώνει, γιατί απλούστατα, όταν τελειώσει, θα τελειώσει και η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Δεν τελειώνουν την αξιολόγηση, γιατί δεν μπορούν, να πάνε στα χωριά τους. Αν δεν ομογενοποιηθεί ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα και την Κ.Ο. του δεν μπορούμε, να πάμε σε αξιολόγηση. Για να πάμε σε αξιολόγηση θα πρέπει, να γίνει αυτή η ομογενοποίηση και να ξέρουν, ότι η κυβέρνηση δε θα “πέσει”. Αυτό δεν είναι εφικτό στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, άρα η αξιολόγηση θα πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω και η χώρα θα καταδικάζεται κάθε μέρα και πιο πολύ. Ο ελληνικός λαός βλέπει την πραγματική οικονομία, να βυθίζεται. Είναι μια πραγματικά κακή στιγμή για τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε σχετικά με όσα μάθαμε χθες. Κυρίως για το αφορολόγητο, που ξέρουμε, ότι θα “πέσει” στις 6.000.
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσακαλώτος δε θα παραιτούνταν; Ο κύριος Τσακαλώτος δεν είχε πει, ότι αν “πέσει” το αφορολόγητο κάτω από 9.000 θα φύγει και δε θα είναι αυτός Υπουργός; Ο ένας Υπουργός λέει, ότι “κλείνει” η αξιολόγηση τον επόμενο μήνα, ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει, ότι όλα είναι καλά και δε θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε μέτρα. Τι άλλο, να πω.

Δημοσιογράφος: Τι περιθώρια έχει όμως, για να κινηθεί η κυβέρνηση έναντι της στάσης των εταίρων αλλά κυρίως του ΔΝΤ, μιας και εκεί “ρίχνει” η κυβέρνηση το βάρος του “παίκτη”, που μένει αμετακίνητος στις θέσεις του; Εξάλλου, όπως έχει πει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητά “εργασιακό Μεσαίωνα” αλλά πιέζει και στο ασφαλιστικό με την ποσοτική διαφορά.
Λ. Γρηγοράκος: Όλα αυτά γιατί δεν τα είχαν συζητήσει πριν από δύο χρόνια; Κάθε φορά που η αξιολόγηση θα αργεί έναν με δύο ή τρεις μήνες, τότε οι απαιτήσεις των δανειστών θα γίνονται περισσότερες.

Δημοσιογράφος: Ποιος αργεί;
Λ. Γρηγοράκος: Η ελληνική κυβέρνηση. Δε διαπραγματεύεται τίποτα. Αυτά που ήταν, να γίνουν το 2014 και το 2015 ήταν πολύ λίγα. Όσο αργεί η κυβέρνηση συσσωρεύεται μια κατάσταση και αυτή η κατάσταση φέρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα. Είναι μια διαδικασία αλυσιτελής. Δεν τελειώνει ποτέ από την στιγμή, που δεν έχουν πάρει τις πολιτικές αποφάσεις, που πρέπει. Στην ουσία πρόκειται για μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα. Πιστεύουν, ότι θα διαχειριστούν επικοινωνιακά το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως είναι υπαρκτό. Δε χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση. Από την στιγμή, που είναι υπαρκτό το πρόβλημα πρέπει οι αποφάσεις, να έχουν παρθεί από πριν.

Δημοσιογράφος: Από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προς τα υπόλοιπα κόμματα, που της ασκούν κριτική για τη διαπραγμάτευση, ότι από την μια μας λέτε “κλείστε” γρήγορα την αξιολόγηση και από την άλλη μας λέτε, ότι οτιδήποτε και να φέρουμε, δε θα το ψηφίσετε. Άρα τι πρέπει να γίνει;
Λ. Γρηγοράκος: Να λοιπόν, που έχω δίκαιο, όταν λέω, ότι το 2015 ο κύριος Τσίπρας έχασε τη “χρυσή ευκαιρία” στα πλαίσια της συναίνεσης. Να λοιπόν, που μπορώ, να το συνδέσω με αυτό που επιχειρεί ο κύριος Μητσοτάκης με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων τώρα. Από τώρα ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, να βρει μια συναίνεση. Εμείς επιμέναμε από το 2014, ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, θα πρέπει να φτιάξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να πάμε όλοι μαζί, να διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε. το πρόγραμμα ξανά και να προχωρήσουμε μπροστά. Τώρα τι λέει ο κύριος Τσίπρας; “Εγώ θα διαπραγματεύομαι και εσείς θα ψηφίζετε στη Βουλή, για να είμαι εγώ κυβέρνηση”. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Διαπραγματεύεται, κάνει του κόσμου τα λάθη, έχει φέρει τη χώρα σε παρακμή και στην Ευρώπη πια δεν έχουμε καμία υπόληψη. Ειδικά ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία υπόληψη πια, γιατί ό, τι έλεγε τα μάθαιναν. Είμαστε ένας πολύ μικρός κόσμος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρος ο κόσμος είναι μικρός. Με τους δημοσιογράφους, την τεχνολογία και την πληροφόρηση που υπάρχει όλα μαθαίνονται. Είμαστε ένα μικρό “καφενείο”. Θεωρώ καλή την κίνηση, που γίνεται σήμερα από τον κύριο Μητσοτάκη. Ξέρετε και η αντιπολίτευση έχει τα δικά της προβλήματα, τα διάφορα ενδοκομματικά, που υπάρχουν. Πιστεύω, ότι η κίνηση Μητσοτάκη είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Προσπαθεί εκ των προτέρων, πριν πάμε σε εκλογές, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, να υπάρξει συναίνεση.

Δημοσιογράφος: Συναίνεση στο να μην ψηφίσετε τα μέτρα;
Λ. Γρηγοράκος: Τα μέτρα δεν πρόκειται, να τα ψηφίσει κανείς. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να τα ψηφίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, να κυβερνήσει τη χώρα με τον τρόπο, που επέλεξε. Δηλαδή με αυτό το μόρφωμα των ΑΝΕΛ και να νέμεται την εξουσία. Δεν μπορεί, λοιπόν, αυτή την στιγμή η συγκυβέρνηση, να κάνει αυτά τα λάθη, να ζητάει από εμάς να την στηρίξουμε και να ψηφίσουμε τα μέτρα, όπως έκανε το 2015 και μετά να λέει εντάξει εσείς τα ψηφίσατε, εμείς κυβερνάμε. Αυτό ας το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση, να γίνει. Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι επειγόντως εκλογές. Και εδώ είναι, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση κάνουν την σωστή κίνηση. Να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης για μετά. Για παράδειγμα, να σας πω τι υποθέτω, ότι σημαίνει αυτή η κίνηση: “Είτε πάρω αυτοδυναμία είτε όχι θα ήθελα, να είστε μαζί μου. Όποια και να είναι η επόμενη μέρα εγώ θέλω την συναίνεση”. Αυτό τι λέει; Ότι στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα πάμε, να συζητήσουμε θα συμμετέχετε και εσείς, εφόσον το θέλετε. Δε θα πηγαίνει ο Μητσοτάκης μόνος, να διαπραγματεύεται και μετά θα ζητά, να ψηφίσουμε εμείς τα μέτρα, όπως γίνεται σήμερα. Άρα ξεκινάμε, να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, που το έχει πολύ ανάγκη η χώρα μετά από οκτώ χρόνια. Η Ελλάδα έπρεπε, να έχει βγει από την κρίση. Όφειλε, να έχει βγει.

Δημοσιογράφος: Εκλογές ακόμη και αν είναι “ανοιχτή” η αξιολόγηση;
Λ. Γρηγοράκος: Το κέρδος θα είναι περισσότερο, αν γίνουν τώρα οι εκλογές. Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία κοστίζει πάρα πολύ στον τόπο. Απαξιώθηκαν οι τράπεζες, απαξιώθηκε η ΔΕΗ, δεν υπάρχουν οι εργασιακές σχέσεις. Δεν κάνω κριτική για την κριτική. Βλέπω, τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, γιατί είμαι άνθρωπος, που τα πρωινά δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπω τι έχει γίνει και πόσο έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις. Έχει διαλυθεί το σύμπαν.

 
Δημοσιογράφος: Σχετικά με την υπόθεση του κυρίου Μπαλαούρα, για το επίδομα που “μπήκε” και δεν ξέρουμε πώς “μπήκε”, γιατί “μπήκε”, αν “μπήκε” μόνο σε αυτόν και γιατί ο ίδιος δεν το είπε και αν πρόκειται για συντροφικά “μαχαιρώματα”;
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω, ότι έγινε κακή διαχείριση από τον ίδιο τον κύριο Μπαλαούρα. Τον θεωρώ έναν έντιμο άνθρωπο και δε νομίζω, ότι υπήρξε δόλος σε τίποτα από όλα αυτά από πλευράς του. “Σηκώθηκε” ένα θέμα πάρα πολύ ψηλά. Νομίζω, ότι “πληρώνει” τις κακές επιλογές της κυβέρνησης καθώς και την κακή πολιτική της. “Πληρώνει” έναν νόμο, ο οποίος έχει αποδιοργανώσει πλήρως τα εργασιακά καθώς και την κίνηση του Πρωθυπουργού, να μιλάει για 13η σύνταξη. Νομίζω, ότι ο κύριος Μπαλαούρας θα “πληρώσει το μάρμαρο” χωρίς λόγο.