Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των Μανιατών για τις Ανεμογεννήτριες

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ανταποκρινόμενος στο δημόσιο κάλεσμα προς τους Βουλευτές του Νομού, των Συλλόγων και των Φορέων που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στη Μάνη και με αφορμή την συγκέντρωση της 8ης Μαρτίου έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού διαβίβασε προφορικό μήνυμα συμπαράστασης, όπου αναφέρει ότι στηρίζει διαχρονικά τον αγώνα εβάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ στη Μάνη και στηρίζει τι αίτημα για κήρυξη της Μάνης ως Ιστορικού Τοπίου και Προστατευόμενης Περιοχής.

Περιμένουμε και από τους άλλους Βουλευτές της Λακωνίας και από τους καταγόμενους  από τη Μάνη Βουλευτές, να εκφράσουν τη στήριξή τους στον αγώνα μας.



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ:
Μήνυμα στη συγκέντρωση για τις ανεμογεννήτριες
Του Βουλευτή Λακωνίας Αραχωβίτη Σταύρου
8/3/17

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να στραφεί με μεγάλη προσοχή.

Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως και η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα και τοξικά ορυκτά καύσιμα, αφορά όλους μας, σαν κοινωνία και πολιτεία.

Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030 με αντίστοιχη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις μεταφορές και στην ενέργεια.
Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα «ναι ή όχι στις ΑΠΕ».
Ωστόσο αυτή η μάχη και η αλλαγή θα πρέπει να γίνει με κανόνες δικαίου, με σοβαρό σχεδιασμό, με γνώμονα το κέρδος της κοινωνίας και όχι με γνώμονα το κέρδος των ολίγων.

Το ζητούμενο είναι ο σοβαρός σχεδιασμός, που δεν θα παραβλέπει τη σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση και ομογενοποίηση του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος και τέλος, την καταβύθιση της οικονομίας, λόγω της εισαγόμενης και πανάκριβης τεχνολογίας που χρειάζεται για να υποστηριχθούν.

Επίσης δεν πρέπει να θεωρούμε σχεδόν αποκλειστικά ως ΑΠΕ τις ΒΑΠΕ Α/Γ και τα Φ/Β με τον τρόπο που αναπτύσσονται ως τώρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ψηφίσαμε το Νόμο 4414/2016 για το «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε».

Στόχος είναι το νέο καθεστώς να επιτρέπει τόσο την υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα αξιοποιούν το σημαντικό εγχώριο δυναμικό για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ όσο και τη σταδιακά μεγαλύτερη ανάληψη υποχρεώσεων από τους νέους αυτούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. σε επίπεδο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης ψηφίσαμε το ν. 4447/2016 για τον «Χωρικό σχεδιασμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» τροποποιώντας ουσιαστικά τον ν. 4269/2014 με τον οποίο, όπως και με άλλα νομοθετήματα, απορυθμίστηκε σαρωτικά το πλαίσιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Χρειάζεται προσοχή ώστε η «πράσινη» ενέργεια να μην αποκτήσει αρνητικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό θα συμβεί αν οι ΑΠΕ δεν προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά για την αποκόμιση τεράστιων κερδών και μάλιστα επιδοτούμενων από επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Στρατηγικός μας στόχος η εξυπηρέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών, με βάση ένα νέο δημοκρατικό, ενεργειακό μοντέλο.
Ένα μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και θα σέβεται τα τοπικά οικοσυστήματα, τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις χρήσεις γης, το πολιτιστικό περιβάλλον
.
Γι αυτό το λόγο εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, συντάχθηκε στο παρελθόν με συλλογικότητες που αντιτάχθηκαν σε φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και την τοπική ιστορία.

Οι Τοπικές Κοινωνίες θα πρέπει να έχουν φωνή και ρόλο στην διαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού που αφορά την περιοχή τους.

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΗΣ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στη Μάνη, η οποία εκπροσωπεί συλλόγους, φορείς και 1.167 πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των Υπουργικών Αποφάσεων (του Γ.Παπακωνσταντίνου) του 2012, που αδειοδοτούν τα πρώτα «αιολικά πάρκα» στη χερσόνησο της Μάνης, με τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες από σύνολο 100 με προοπτική να ξεπεράσουν τις 217 Α/Γ, διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο «Πολιτισμού».

Σκοπός της διοργάνωσης:

Να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε τις άδικες και βλαπτικές για τον τόπο μας γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη. Αποφάσεις που στην επικείμενη εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που έχει γίνει από 28 συλλόγους και 1167 Μανιάτες, μπορεί να αποτελέσουν για τις εταιρείες των αιολικών επιχείρημα.

Να απαιτήσουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τα όργανά του να ασχοληθούν έμπρακτα και πιο επιστάμενα με το ζήτημα της προστασίας της Μάνης από μια τέτοιου είδους «ανάπτυξη». Να θωρακιστεί θεσμικά και νομικά απέναντι σε έργα τέτοιας κλίμακας, που απειλούν την αισθητική και πολιτισμική του ταυτότητα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα είχαν συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (εκπροσωπούσε και την απούσα στο εξωτερικό Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου) παρουσία στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Εκτιμούμε ως θετικό το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση, η οποία είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Το αίτημα για συνάντηση είχε υποβληθεί εδώ και μήνες αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Σίγουρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρουσία τουλάχιστον 150 Μανιατών, που παρά τη βροχή στάθηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Μπουμπουλίνας, ήρεμοι, αξιοπρεπείς και αποφασισμένοι.

Στη συζήτηση αυτή, τόσο η Γενική Γραμματέας, όσο και τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μας, τα οποία φωτίζουν πλευρές της όλης υπόθεσης που είχαν μείνει εκτός συζήτησης.

Από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ, υποστηρίζεται ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις, που μπαίνουν στις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ περί αδειοδότησης των ανεμογεννητριών, παρέχουν προστασία στη Μάνη. Από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα αναφέραμε ότι υπάρχει πλάνη και ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη βάση εκτιμήσεων των εταιρειών που δεν ευσταθούν.

Καταστήσαμε σαφές ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται, εξαντλώντας κάθε μέσον προσβολής των καταστροφικών αυτών αποφάσεων και κινητοποιώντας τους Μανιάτες και τους φίλους της Μάνης.

Προχωράμε άμεσα στην υποβολή αίτησης θεραπείας ως προς την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία θα περιλαμβάνει και τα δικά μας στοιχεία και δεδομένα. Καταγράφουμε ως θετική τη διαβεβαίωση που μας δόθηκε, ότι θα εξεταστεί με σεβασμό και στη βάση της αναγνώρισης της πολιτισμικής αξίας της Μάνης και των μνημείων της. Αναμένουμε την αίτηση αυτή να την εγκρίνει με την υπογραφή της και η Υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα εξαντλούμε κάθε περιθώριο προσβολής των αποφάσεων με ένδικα μέσα.

Η σημερινή διαμαρτυρία μας στο ΥΠΠΟΑ, σηματοδοτεί τη νέα φάση στον αγώνα μας να κρατήσουμε τη Μάνη ακέραιη και αλώβητη από τα ξένα και εγχώρια συμφέροντα της επιδοτούμενης υποτιθέμενης «ανάπτυξης», στην ουσία καταστροφής.

Συνεχίζουμε μαζί, είμαστε πολλοί και θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι. Επόμενος σταθμός η 17η Μαρτίου στην Αρεόπολη, εκεί που παίχτηκε η πρώτη πράξη της ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους. Ειρηνικά, με σεβασμό στη γιορτή και τους συμπολίτες μας που μοχθούν γιΆ αυτή θα προσθέσουμε σε εκείνη τη μεγάλη, τη μικρή δική μας πράξη ελευθερίας ενάντια στους σύγχρονους κατακτητές.

Μήνυμα συμπαράστασης μας έστειλε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος αναφέρει ότι «στηρίζει διαχρονικά τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ (βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) κι υποστηρίζει το αίτημα για κήρυξη της Μάνης ως ιστορικός τόπος και προστατευόμενη περιοχή. Περιμένουμε και από τους άλλους βουλευτές της Λακωνίας αλλά και τους καταγόμενους από τη Μάνη βουλευτές να εκφράσουν τη στήριξή τους στον αγώνα μας.

Αθήνα 8 Μαρτίου 2017

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ