Σάββατο, 11 Μαίου 2024

Οι Μανιάτες κατέκλυσαν το Σύνταγμα

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Η Μάνη έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην Αθήνα με την ιστορικά πρώτη συγκέντρωση των Μανιατών στο Σύνταγμα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, και οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα της Μάνης.

Με κύρια αιτήματα την άμεση ανάκληση των Δασικών Χαρτών και τον χαρακτηρισμό «γεωργικές» σε όσες εκτάσεις υπάρχουν τεχνητά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας, καθότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δημεύει σε εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό τις μανιάτικες πατρογονικές περιουσίες, περίπου 1.000 Μανιάτες διαδήλωσαν, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι ο Αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων, διότι αυτά που κρατήθηκαν 400 χρόνια με πόλεμο δεν πρόκειται να χαθούν με χαρτοπόλεμο.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα είχε διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές και κόμματα στην Βουλή, και παρέδωσε το εξής ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Επιτροπής Αγώνα Μάνης

Η ύπαρξη Δασικών Χαρτών και Εθνικού Κτηματολογίου αποτελούν αναμφισβήτητα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία και σοβαρά μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ οι σημερινοί Δασικοί Χάρτες που αναρτήθηκαν είναι εντελώς ασύμβατοι με την πραγματικότητα, διότι:

α) δεν είναι επικαιροποιημένοι σε σχέση με τα σχέδια πόλεως οικισμών και χρήσεων γης από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές άσκοπες ενστάσεις, που στην πλειοψηφία τους δεν θα κατατεθούν λόγω ελλείψεως χρόνου.

β) δεν είναι επικαιροποιημένοι σε σχέση με τις γεωργικές παραγωγικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει καταστροφή γεωργικής παραγωγής και απώλεια επιδοτήσεων.

γ) η Μάνη έχει ιδιαίτερα τραχιά γεωμορφολογία και ερήμωσαν πολύ νωρίς τα χωριά της, λόγω της ανέχειας που οδήγησε στην αστικοποίηση του ενεργού πληθυσμού. Με την εφαρμογή της μηχανικής γεωργίας, την απαγόρευση, από το Δασαρχείο, της καλλιέργειας των εκτάσεων που «άγριεψαν», λόγω έλλειψης νέων αγροτών, με την άγρια φυτοκάλυψη (αφάνα, πουρνάρι, φασκόμηλο, σκίνο, ασφάλακτρο, κ.λπ.) να αναπτύσσεται σε απίστευτα σύντομο χρόνο και να λογγώνει πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η κύρωση των σημερινών Δασικών Χαρτών έχει ως συνέπεια:

Την απώλεια καλλιεργήσιμης γης, απαραίτητης και τόσο αναγκαίας για τις μανιάτικες οικογένειες.

Στην ουσία την μη ισχύ του Ν. 4280/2014 ειδικά για την Μάνη.

Την απώλεια –ουσιαστικά δήμευση- ΠΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ιδιοκτησιών, που φέρουν έντονα, ακόμη και σήμερα, φυσικούς μάρτυρες, δηλαδή έργα μανιάτικης αρχιτεκτονικής (περίφραξη με ξερολιθιά, πέτρινες γούρνες, αλώνια, στέρνες, μαντριά, πέτρινες καλύβες, καμίνια κ.ά), ακόμα και πύργους (!), που ούτε η οθωμανική κυριαρχία κατάφερε να αφαιρέσει.

Κι αυτά, ενώ το παράβολο είναι υπέρογκο, δεδομένης της σημερινής τραγικής οικονομικής συγκυρίας.

ΖΗΤΑΜΕ

α. Την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών Χαρτών.

β. Την συγκρότηση Επιτροπών, χωρίς μέλη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, για τον επιτόπιο έλεγχο και διόρθωση των λαθών.

γ. Τον χαρακτηρισμό «γεωργική έκταση» για την Μάνη, όπου υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από τους μεγάλους ή μικρούς φυσικούς μάρτυρες (ξερολιθιές, αρμάκια, κ.λπ.)

δ. Την μείωση, αν όχι τον μηδενισμό, σε επίπεδο χαρτοσήμου, του όποιου τέλους θεσπιστεί για την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας ανάρτησης των άριστα διορθωμένων Δασικών Χαρτών.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΗΣ

Αναλυτικά,

η Επιτροπή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των Μανιατών για την γη τους.

Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα με τον αντιπρόεδρος κ. Π. Σγουρίδη, Γ. Λαζαρίδη (Β΄ Θεσ/κης) και Β. Κόκκαλη (Λάρισας) οι οποίοι έθεσαν υπΆ όψιν της Επιτροπής προσθήκη, ως παράγραφο 6, στο άρθρο 15, του Ν. 3889/10, η οποία όμως δεν κάλυπτε την περίπτωση της Μάνης. ΚαθΆ υπόδειξη της Ε.Α. προστέθηκαν «οι δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις», καθώς και «οι σχετικές πράξεις χαρακτηρισμού ή αναδάσωσης». Οι προτάσεις έγιναν δεκτές και συμπληρώθηκαν, πλην όμως, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική πρόταση, απουσίαζαν.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή συναντήθηκε με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Στ. Αραχωβίτη (Λακωνίας), Θ. Δρίτσα (Α΄ Πειραιά), Π. Κοζομπόλη, Γ. Κατρούγκαλο και Π. Κωνσταντινέα (Μεσσηνίας). Στη συνάντηση υπήρξε διάσταση θέσεων και απόψεων, διότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ παραδέχονταν τις ιδιαιτερότητες της Μάνης (γεωμορφολογία, τρόπος χρήσης γης, ερήμωση των χωριών – λόγγωμα εκτάσεων κ.λπ.), επέμεναν ότι αυτό επιβάλλουν οι νόμοι και το σύνταγμα, εμμένοντας στις κυβερνητικές θέσεις εφαρμογής των δασικών χαρτών, ακόμη και όταν αντικρούονταν από τα μέλη της Επιτροπής.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές Οδ. Κωνσταντινόπουλο (Αρκαδίας) και Γ. Μανιάτη (Αργολίδας), ο π. υπουργός Περιβάλλοντος που παρέλαβε το ψήφισμα, δήλωσε ότι το ενστερνίζεται στο ακέραιο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα το καταθέσει ως έχει, ως ερώτηση, στη Βουλή.

Στα γραφεία της Ένωσης Κεντρώων υπήρξε συνάντηση με την κ. Θ. Μεγαλοοικονόμου (Β΄ Πειραιά), η οποία εξέφρασε την κατανόησή της για την κινητοποίηση της Μάνης, ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις του ψηφίσματος.

Στα γραφεία του ΚΚΕ που παραδόθηκε το ψήφισμα δηλώθηκε στην Επιτροπή ότι «το κόμμα τα είχε πει πριν από καιρό» και ότι δεν ψήφισε τους δασικούς χάρτες.

Κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Θ. Θεοχαρόπουλο, αυτός παρέλαβε το ψήφισμα και δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις της Μάνης.

Υπέρμαχος των θέσεων της Μάνης ήταν ο τ. πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «εισπρακτικό» τον τρόπο ανάρτησης των δασικών χαρτών, ενώ δήλωσε ότι η Μάνη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολύ ειδική περίπτωση.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση και η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – τιμή στο αίμα των χιλιάδων Μανιατών των εθνικών αγώνων.

Στην συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι Μανιάτες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «¶μεση ανάκληση δασικών χαρτών», «Ληστεία – ληστεία είναι τα δασαρχεία», «Μολών λαβέ», αλλά και μανιάτικες σημαίες που έγραφαν «Νίκη ή Θάνατος» και «Ταν ή επί τας», έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το μέγαρο Μαξίμου, όπου, τελικά, έγινε δεκτή αντιπροσωπεία της Επιτροπής από την διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, κυρία Ιωάννα Πέππα, η οποία και παρέλαβε το ψήφισμα. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα αιτήματα των Μανιατών, ενώ η κυρία Πέππα δεσμεύτηκε μέχρι τις 23 Μαρτίου να κλείσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Επίσης, με παρέμβαση της κυρίας Πέππα, δρομολογήθηκε ραντεβού με τον καθΆ ύλην αρμόδιο υφυπουργό κ. Σωκ. Φάμελο.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η διαμαρτυρία έλαβε τέλος και ξεκίνησε η επιστροφή στα πάτρια.

Μου αρέσειΠέστο με ένα Twitt...Πέστο στη Google...