Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσία Τζανετάκου η 194η Επέτειος της Άλωσης του Παλαμηδιού

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος παραβρέθηκε στο Ναύπλιο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση για την 194η επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδιού και της Απελευθέρωσης της Πόλης του Ναυπλίου από τους Οθωμανούς.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος μετέβη στον ανδριάντα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, του ηρωικού Απελευθερωτή του Ναυπλίου, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι.

Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις ήταν επίσης οι Βουλευτές Αργολίδας Γ. Γκιόλας, Γ. Ανδριανός και Γ. Μανιάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» Θ. Σπαντιδέας, εκπρόσωποι των αστυνομικών, λιμενικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης του Ναυπλίου.

Με το πέρας των εκδηλώσεων ο Τζανέτος Φιλιππάκος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι ημέρα δόξας για την πατρίδα μας. Είναι μια ημέρα δόξας για την ιστορία μας. Η Επανάσταση του 1821 δείχνει την πίστη του Ελληνικού Έθνους στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Φιλοπατρίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Όλοι οι Έλληνες, ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η πατρίδα μας έρχεται από μακριά και πρέπει να προχωρήσει μακρύτερα. Χρόνια πολλά σε όλους τους Ναυπλιώτες και τις Ναυπλιώτισσες. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Ο κύριος Φιλιππάκος, εν όψει της εορταστικής εκδήλωσης της ημέρας, τοποθετήθηκε, αναφέροντας τα εξής:

« Σήμερα γιορτάζουμε μια μέρα δόξας της  Ιστορίας μας, μια μέρα απόδειξης της ηρωικής ελληνικής ψυχής και του αθάνατου ελληνικού πνεύματος. Η Επανάσταση του 21 απέδειξε την πίστη του ελληνικού έθνους στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Φιλοπατρίας και της Εθνικής ανεξαρτησίας.

Η Άλωση του Παλαμηδίου ήταν γεγονός καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση του Ναυπλίου. Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε το μεγάλο αυτό γεγονός, ένα από τα πρώτα και θαρραλέα βήματα του μεγάλου ξεσηκωμού που οδήγησε στο διακαή πόθο όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

Τη νύχτα της 29ης προς 30η Νοεμβρίου του 1822 σήμανε η ώρα της Ελευθερίας για τους Ναυπλιώτες και τις Ναυπλιώτισσες. Όλοι οι ιστορικοί της Επανάστασης του 21 στέκονται σε αυτήν την ημερομηνία. Η πολιορκία του Ναυπλίου, από τον ηρωικό Σταϊκόπουλο και τα παλικάρια του σήμανε μία από τις πρώτες μεγάλες νίκες κατά των Τούρκων. Η κυρίευση του απόρθητου φρουρίου του Παλαμιδιού, που από το 1715 που οι Τούρκοι επανήλθαν δριμύτεροι στο Μοριά, μετά την νίκη τους κατά των Βενετσιάνων, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους ξεσηκωμένους Έλληνες.

Μέσα από αυτή τη σπουδαία νίκη το Ναύπλιο έγινε μέσα σε λίγο καιρό η έδρα του Απελευθερωτικού Αγώνα και ενθάρρυνε τους ξεσηκωμένους για την τελική κατάκτηση της Ελευθερίας τους.

Η ημέρα αυτή είναι μέρα υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης για όλους τους Έλληνες. Τιμούμε το ηρωικό έπος που πραγματοποίησαν οι πορθητές του Ναυπλίου και όλοι οι πρόγονοι μας, έχοντας το λαμπρό αυτό παράδειγμα στην καρδιά και το νου, για να μπορούμε να προασπίζουμε σήμερα την Πατρίδα και τη Χώρα μας.

Με τέτοιες θυσίες, με τέτοιους αγώνες κέρδισαν οι πρόγονοί μας τη Λευτεριά τους. Το μήνυμα για εθνική ενότητα και πίστη σε αρχές και αξίες, είναι πάντα επίκαιρο.

Έχουμε  χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τις πολυμέτωπες δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται.

Όλοι μας αισθανόμαστε την βαρύτητα της Εθνικής κληρονομιάς και της Εθνικής παράδοσης που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας. Το αίσθημα της ανδρείας και της γενναιότητας, της τιμής και της περηφάνιας είναι βαθιά χαραγμένο στις ψυχές των Ελλήνων και είναι ένα κομμάτι που κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει.  Οι Έλληνες φτάσαμε στην απελευθέρωση με ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία. Με τις ίδιες αρετές και αξίες μπορούμε να πορευτούμε και να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Χρόνια Πολλά  σε όλους τους Ναυπλιώτες και τις Ναυπλιώτισσες, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες!».