Κυριακή, 19 Μαίου 2024

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων Μανιατών στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στην τέως Κοινότητα Ασή Γωνιάς Χανίων, προς τιμήν και μνήμη των χιλίων εθελοντών Μανιατών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Κρητικών Επαναστάσεων του 1866-1869 με αρχηγό το Δημήτριο Πετροπουλάκη, ξεκίνησαν από την έδρα του Δήμου, το Γύθειο, και πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της Κρήτης, ενισχύοντας τον απελευθερωτικό τους Αγώνα.

Την ημέρα των εκδηλώσεων, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου ή όπως τον αποκαλούν οι Ασηγωνιώτες του ¶η Γιώργη του Μεθυστή, η Μανιάτικη αποστολή που είχε μεταβεί στη μεγαλόνησο για να ποτίσει φόρο Τιμής στους Ήρωες προγόνους, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο ναό και να βιώσει τα τοπικά έθιμα.

Η τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης και η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου στην Κεντρική Πλατεία της Ασή Γωνιάς.

Ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης, Ασηγωνιώτης ιατρός κ. Ιωάννης Μελαδάκης, έδωσε την ευκαιρία στους παριστάμενους μέσα από μια τεκμηριωμένη ιστορικά αναδρομή να ενημερωθούν για τα γεγονότα της εποχής εκείνης ταξιδεύοντάς τους χάρις στη λυρική του αφήγηση τότε που για την Ελευθερία και το Ελληνικό Έθνος, Μανιάτες και Κρητικοί αψήφησαν το θάνατο και τάχτηκαν κατά του εχθρού. Ο κ. Μελαδάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Έτσι ξεκίνησαν οι Μανιάτες κι έτσι έφθασαν στην Κρήτη κι έμειναν 9 Μήνες συνοδοιπόροι και συμπολεμιστές των Κρητών επαναστατών, επαναστάτες από τους πρώτους και οι ίδιοι και πρόσφεραν τα μέγιστα τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον ψυχολογικό τομέα......

Νεκροί Μανιάτες της Ασή-Γωνιάς.

Χίλια καλώς σας βρήκαμε. Χίλια καλή σας ώρα .

Νεκροί Μανιάτες της Ασή-Γωνιάς.

Είχατε μεγάλη Καρδιά και μας την χαρίσατε. Είχατε λεβέντικη ψυχή και την παραδώσατε για πάρτη μας. Ξοδέψατε τη ζήση σας για μας. Δεν υποτάξατε τα όνειρα σας και υπηρετήσατε τις αρχές σας. Η συμμετοχή του καθενός σας σ αυτον τον πόλεμο δεν ήταν σταγόνα στον ποταμό , ήταν όλος ο ποταμός. Με τον θάνατο σας τελέψατε την μεγάλη σας αποστολή. Κι αν ο θάνατος για την Πατρική γή είναι γλυκός και ιερός, γενναίος και τιμημένος, ο θάνατος για την Πατρώα γή, ο δικός σας θάνατος, σκάλες ανώτερος.

Γι αυτή σας την επιλογή σκύβω το κεφάλι και ταπεινά υποκλίνομαι.

Γι αυτή σας την αλληλεγγύη σκύβω το κεφάλι και με τιμή υποκλίνομαι.

Γι αυτή σας την συμμετοχή σκύβω το κεφάλι και με ευγνωμοσύνη υποκλίνομαι.

Γι αυτή σας την Θυσία σκύβω το κεφάλι και με σεβασμό υποκλίνομαι.

Νεκροί Μανιάτες της Ασή-Γωνιάς και Σεις Νεκροί Μανιάτες όπου Κρητικής γης.

Δεν είναι ομιλία αυτή που κάνω, δεν είναι γραφή σε χαρτί που διαβάζω. Είναι κατάθεση ψυχής για κείνα τα μεγάλα που Εσείς κάνατε και για τα πολλά που Εμείς σας οφείλουμε.

Νεκροί Μανιάτες της Ασή-Γωνιάς και Σεις Νεκροί Μανιάτες όπου Κρητικής γης.

Σας ευχαριστώ γι αυτά που κάνατε και για τα τόσα άλλα που δεν χωρούν στα λόγια μου.

Να στε ευλογημένοι στα ξέγναντα, τ απέραντα, τ ατέλειωτα του ουρανού.

Μετά το πέρας της τελετής, οι παραβρισκόμενοι μετέβησαν στην ορεινή περιοχή Κούμαρος, στο σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά των Πεσόντων Ηρώων μας και έχει κατασκευαστεί μνημείο προς τιμήν τους, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη και κατάθεση στεφάνων.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας - Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Πέτρος Ανδρεάκος, πρώην βουλευτές και πολιτευτές, δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Αποκορώνου και Ανατολικής Μάνης, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ο κ. Ιωάννης Φατσέας και πλήθος κόσμου.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση για τρίτη συνεχή χρονιά η Μανιάτικη αποστολή επισκέφτηκε το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, όπου οι τρόφιμοι την υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Γηροκομείου κ. Γεώργιο Κουκλάκη, για την ιδιαίτερη φιλοξενία που μας επεφύλαξε.

Η κα. Αθηνά Ανδρεάκου εκπροσωπώντας την αντιπροσωπία μιλώντας με λόγια καρδιάς, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γενιά αυτή που μας προσέφερε όλα όσα έχουμε εμείς σήμερα, και στην οποία οφείλουμε την ύπαρξή μας. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων ήταν τόσο έντονα επιφορτισμένη συναισθηματικά, που η κα Ανδρεάκου δεσμεύτηκε για την καθιέρωση της επίσκεψης αυτής, κάθε φορά που η Μανιάτικη αντιπροσωπεία θα επισκέπτεται στη Μεγαλόνησο τους Κρήτες αδερφούς.

Στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου που έγραψε ο μπάρμπα Γιάννης Φατσέας, ο άνθρωπος εκείνος που αποτελεί την ψυχή και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Κρήτες και Μανιάτες, ένας χαρακτήρας άμεσος, ακέραιος, που με τον απλό αλλά ουσιαστικό λόγο του σε καθηλώνει, βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά η μανιάτικη αντιπροσωπεία. Μέσα από τις «Ιστορικές Αναδρομές», ο μπάρμπα Γιάννης όλων μας, μας ξεναγεί στην παλιά πόλη των Χανίων γνωρίζοντάς μας τα ιδιαίτερης σημασίας κτήριά της, αναπολώντας στον αναγνώστη επαγγέλματα ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου. Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος κατά το χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά για το μπάρμπα Γιάννη: Ενάρετος όχι μόνο με την χριστιανική εκδοχή της λέξης αλλά και με την αρχαιοελληνική της εκδοχή. Δηλαδή του ισορροπημένου πνευματικά και ψυχικά ανθρώπου που έχει αξίες ζωής που ανησυχεί και νοιάζεται για την οικογένειά του και τους συμπολίτες του, που έχοντας περίσσευμα καρδιάς βοηθά όσους έχουν έλλειμμα να ισορροπήσουν, που η παρουσία του είναι μία νησίδα ασφαλείας για τον μικρό ή μεγάλο περίγυρό του...Γράφει πολλές σκληρές αλήθειες στο δέκατο βιβλίο του, Ιστορικές Αναδρομές, ο Γιάννης Φατσέας και σας συνιστώ να το διαβάσετε.

Η Κρήτη επέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, μιας και οι άνθρωποι της την κερδίζουν με την αξεπέραστα φιλόξενη αγκαλιά τους. Δεν είναι τυχαίο που ο Ξένιος Δίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, κρυμμένος από τον πατέρα του Κρόνο. Κρητικοί και Μανιάτες έχοντας στη φαρέτρα τους τα πιο ζεστά τους χαμόγελα και αμοιβαίο σεβασμό, ανανέωσαν και φέτος τους αδελφικούς δεσμούς τους που κρατάνε τόσα χρόνια.

Πολύτιμοι χορηγοί μεταφοράς της Μανιάτικης αποστολής υπήρξαν οι ναυτιλιακές εταιρείες Λανέ sea lines και Anek Lines & Bluestar Ferries. Τους ευχαριστούμε για την ευγενική τους προσφορά και την έμπρακτη στήριξή τους στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αποκορώνου και ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς Ο ¶γιος Γεώργιος και ξεχωριστά όλους τους κατοίκους της Ασή Γωνιάς για την υπέροχη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και φέτος κατά τη διαμονή μας στη μεγαλόνησο.

Καλή αντάμωση στη Μάνη αδέρφια μας Κρήτες!