Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ερώτηση για την πληρωμή των επιδοτήσεων των Λακώνων αγροτών

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Τα προβλήματα που προέκυψαν με την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης για το 2016 αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των Λακώνων βιοκαλλιεργητών φέρνει με Ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης μεταξύ άλλων ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών της βασικής ενίσχυσης 2016 και του πρασινίσματος καθώς επίσης και για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας για τα έτη 2013 και 2014.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Με προβλήματα πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης για το 2016, δεδομένου ότι πλήθος αγροτών πήρε πολύ μικρότερα ποσά από τα αναμενόμενα ή και καθόλου χρήματα. 
Σε ότι αφορά την Λακωνία προέκυψαν και πάλι σημαντικά προβλήματα από την τηλεπισκόπηση, που εφαρμόζεται κάθε χρόνο εν αντιθέσει με άλλες περιοχές της χώρας, στερώντας σημαντικά ποσά επιδοτήσεων στους Λάκωνες αγρότες.
Την ίδια στιγμή σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται και στις πληρωμές προς τους Λάκωνες βιοκαλλιεργητές που εκκρεμούν από το 2013, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας εδώ και 8 μήνες για ‘άμεση’ καταβολή των ενισχύσεων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για το θέμα αυτό ( τελευταία η υπ’ αριθμ. 7492/3-8-2016 Ερώτησή μας) το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Δεδομένου ότι το προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθούν σημαντικά ποσά που οφείλονται στους αγρότες, θα ήταν σκόπιμο η πολιτική ηγεσία να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους.
Συνεπώς, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 
1.Πότε θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2016 και του πρασινίσματος;
2.Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2016;
3.Πότε θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή για την Εξισωτική του 2015 και πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή για το 2016;
4.Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας για τα έτη 2013 και 2014;
5.Ποιο είναι το ποσό που καταβλήθηκε στη Λακωνία για την Ενιαία Ενίσχυση του 2015 και πόσο μειωμένο είναι σε σχέση με το 2014;
6.Θα πραγματοποιηθούν πληρωμές επιδοτήσεων για παρελθόντα έτη το προσεχές διάστημα;
7.Ποιο είναι το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το 2016 που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα στο Νομό Λακωνίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.