Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Επιστολή Τριχείλη σε Σταθάκη για το νόμο των δημοπρασιών

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016


Με νέα επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη   ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης  ζητά την επαναφορά σε ισχύ του προηγούμενου  νόμου   προκειμένου να δημοπρατηθούν τα κρίσιμης σημασίας αντιπλημμυρικά έργα του δήμου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Τριχείλη:

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ,

 

Έχει παρέλθει ένα έτος από την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 στη Δ.Ε. Βοιών του Δήμου μας, όπου εκτός των άλλων έχει καεί το βουνό σε μήκος 15 χιλιομέτρων. Έκτοτε έχουμε κάνει πολλά για την αποκατάσταση των ζημιών, εκκρεμούν όμως τα αντιπλημμυρικά και τα αντικατολισθητικά έργα, τα οποία είναι τα σπουδαιότερα και τα πλέον επικίνδυνα.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν εγκριθεί 12.500.000 € στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων τα 6.000.000 θα εκτελέσει ο Δήμος μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων και αφορούν σε αντιπλημμυρικά και αντικατολισθητικά έργα.

Έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση των μελετών και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε από τις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς λόγω της έναρξης ισχύος του νέου νόμου, αυτό δεν είναι δυνατόν, αφού δεν υπάρχουν τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης και το σχετικό Π.Δ.

Ο χειμώνας έρχεται και ο κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι μεγάλος.

Εν τω μεταξύ και η Δ.Ε. Μολάων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από την πλημμύρα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου, όπου έγιναν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες, συμμετείχαμε στη σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών και με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές ανέρχονται στις 900.000-1.000.000 ευρώ.

Συνεπώς σαν Δήμος έχουμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε δύο περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δ.Ε. Βοιών πυρόπληκτη και τη Δ.Ε. Μολάων πλημμυρόπληκτη.

Αντιλαμβάνεσθε σε τι κατάσταση έχουμε περιέλθει, καθώς και τους κινδύνους εάν δεν μπορούμε να εκτελέσουμε έργα.

Σας ζητάμε να επαναφέρετε σε ισχύ τον προηγούμενο νόμο για κάποιο διάστημα έως ότου είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο νέος, ώστε να μπορούμε να δημοπρατήσουμε τα έργα αυτά άμεσα.