Παρασκευή, 24 Μαίου 2024

Η Ώρα του Δημότη στο Δήμο Σπάρτης

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης.

Αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστορική έδρα του Δήμου (1 φορά το χρόνο) και στις έδρες των τέως Καποδιστριακών Δήμων.


Σύμφωνα με το Νέο Κανονισμό, σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθιερώνεται η ώρα του δημότη, διάρκειας 20 λεπτών.

Οι Δημότες εγγράφονται για ερωτήσεις- τοποθετήσεις στην αρχή της συνεδρίασης .

Χρόνος κάθε δημότη ορίζονται τα δυο (2) λεπτά, όπως στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Οι απαντήσεις δίνονται από τον κ. Δήμαρχο ή αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή Πρόεδρο Νομικού Προσώπου ή επικεφαλής παράταξης άμεσα ή στην επόμενη ώρα του δημότη.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται να συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Μάρτιο σε πρωινές ώρες.

Τις άνω συνεδριάσεις θα καλούνται να τις παρακολουθούν φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο εκπρόσωπος της κάθε εκπαιδευτικής μονάδας μπορεί να πάρει το λόγο για έξι λεπτά.

Όποιος άλλος θελήσει να μιλήσει του παραχωρείται ο χρόνος των τριών(3) λεπτών.

Οι αλλαγές αυτές επήλθαν γιατί, η Δημοτική Αρχή θέλει οι πολίτες να διατυπώνουν τις απόψεις τους και να θέτουν θέματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου.



Επίσης ο Δήμος Σπάρτης προκειμένου να διευκολύνει τους δημότες, έτσι ώστε να μεταφέρουν και να γνωστοποιούν προς άμεση επίλυση καθημερινά τους προβλήματα, που μπορούν να επιλυθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, έχει θέσει σε λειτουργία τη Γραμμή του Δημότη.


Η Γραμμή του Δημότη λειτουργεί, από την 1η Ιανουαρίου 2015, στον τηλεφωνικό αριθμό 15460 και είναι διαθέσιμη για την εξυπηρέτηση των δημοτών καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.


Με ένα τηλεφώνημα με αστική χρέωση, ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει :
•    Αιτήματα
•    Παρατηρήσεις
•    Παράπονα
για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως : καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, κακοτεχνίες σε δρόμους, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, αδέσποτα ζώα και για οποιοδήποτε άλλο θέμα  που αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, από την αρχή της θητείας του έχει απευθείας επαφή με τους πολίτες θέλοντας να τους διευκολύνει με άμεση ανταπόκριση, στα όποια ζητήματα τους απασχολούν. Στόχος η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης , αλλά και η διαπροσωπική επικοινωνία μεταξύ Δημοτικής Αρχής και πολιτών. Οικοδομείται μια νέα σχέση με την τοπική κοινωνία, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και αναβαθμίζει το διάλογο και τη συνεργασία γιατί ο Δήμος δεν είναι μόνο κτίρια, δρόμοι και πλατείες αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Άνθρωποι απλοί, κάθε ηλικίας με ανάγκες και ενδιαφέροντα που χωρίς αυτούς ο Δήμος θα ήταν ένας έρημος τόπος…

η πόρτα του δημαρχου είναι ανοιχτη καθημερινα !!!!