Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Συγκέντρωση-συζήτηση για την ηλεκτρική ενέργεια στην Μονεμβασιά

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

Το πλέγμα νόμων και επιδοτήσεων που διαμόρφωσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, εξασφαλίζουν εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και βάζουν κυριολεκτικά «ενεργειακή θηλιά» στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Η εξασφάλιση ζεστού χρήματος μέσα από επιδοτήσεις για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και η εγγυημένη προαγορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές πρόκληση (286,6 ευρώ/KWh για τα φωτοβολταικά και 88 ευρώ/MWh ) δημιούργησε στην περιοχή μας συμφόρηση «επενδυτών».

Οι αιτήσεις για άδειες εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έφτασαν στο ύψος των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Από αιτήσεις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5000 MW έχουν αδειοδοτηθεί οι μισές (περίπου 2500) και εξετάζονται οι υπόλοιπες, με τη Λακωνία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, όπως κάνουν και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, βάζουν γερά πλάτη στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Με τις ΑΠΕ που έχουν ήδη εγκατασταθεί, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα η Λακωνία, είναι κορεσμένη ενεργειακά και αναζητούν τρόπους αποσυμφόρησης και διοχέτευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία από τις λύσεις αποσυμφόρησης είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, όπου οι διαδικασίες προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς.

Είναι τεράστια τα ιδιωτικά συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή μας, γι΄αυτά σέρνονται συμπολίτες μας στα δικαστήρια, γι΄αυτά ανεβαίνει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία.

Αυτά απειλούν τη ζωή μας, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.


ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΈΡΑ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ και ΩΡΑ: 8.00 μμ

Στη θέση «ΠΛΑΚΑ» της Μονεμβάσιας

Θα αναλυθούν οι θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια

Ομιλητής ο Νίκος Γόντικας, Μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ