Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Διήμερο Γιορτών Μουσικής 2016 με το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 20.30, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2016, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού υποδέχεται και φέτος μικρούς και μεγάλους σε δύο εκδηλώσεις με μουσικά δρώμενα, ποίηση και ζωγραφική και με ελεύθερη είσοδο.
Το Εθνικό Ωδείο στη Σπάρτη σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και αξιόλογα πρόσωπα μπορεί και συνεχίζει δυναμικά υλοποιώντας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο προσφέροντας ευκαιρίες για ειδική επιμόρφωση.
Το έργο «Ως Πολυκαρπος Ελαία» έχει ως θεματικό μοτίβο «την ελιά» των ποιητών, ζωγράφων και μουσικών, αφού η ελαία, ήδη από τα ομηρικά έπη μέχρι και την νεοελληνική ποίηση, είναι το κατεξοχήν φυσιολατρικό στοιχείο που αποτελούσε και θα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης στην τέχνη. Η συστηματική έρευνα της Δόκτορος φιλολόγου Μεταξίας Παπαποστόλου, μέσα από το πλήθος άμεσων και έμμεσων αναφορών στις ποιητικές και εικαστικές πηγές, θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον ρόλο της ελιάς στην ποίηση, την ζωγραφική και τη μουσική μέσα στους αιώνες. Ο Ακαδημαϊκός και διακεκριμένος Αρχιμουσικός Θεόδωρος Αντωνίου, έγραψε και συνέθεσε το έργο «Ελιά» σε ποίηση Κωστή Παλαμά και το «Ελαίας Κότινος» σε ποίηση Τούλας Τόλια ειδικά για αυτή την εκδήλωση ενώ θα τιμηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Οι καθηγήτριες Μαρία Βελμάχου, Σύνθια Μπαγιώκου, Αγγελική Ξεκαλάκη, οι Χορωδίες του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Μαρίας Βελμάχου, παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση, ένα μουσικό ταξίδι και μια ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Ποίησης και Μουσικής μέσα στους αιώνες. Η παράσταση έχει ιστορικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αναφέρεται σε έργα μεγάλων ζωγράφων από τον Van Gogh μέχρι τον Χρήστο Μποκόρο (που φιλοξενείται και στο Μουσείο), μεγάλων ποιητών από τον Όμηρο ως τονΣικελιανό, μεγάλων Μουσουργών - Ακαδημαϊκών από τον Μανώλη Καλομοίρη έως τον Θεόδωρο Αντωνίου καθώς και του μουσικού Σπαρτιάτη Γεώργιου Φελούρη σε στίχους Σάσας Φελούρη

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας