Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σύμφωνος ο Μπαλτάς στην πρόταση Δαβάκη για αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ από το Δήμο Σπάρτης ως Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Πέμπτη, 19 Μαίου 2016

Την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά για αξιοποίηση του ιστορικού ΞΕΝΙΑ της Σπάρτης ως Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων από τον Δήμο Σπάρτης, απέσπασε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης σε απάντηση σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει στη βουλή.

Ο κ. Υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το ΥΠΠΟΑ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης και διάσωσης του ιστορικού ΞΕΝΙΑ της Σπάρτης και απόδοσης του στην τοπική κοινωνία ως δημόσιου χώρου με κοινωφελή χαρακτήρα». Στη συνέχεια ωστόσο επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού κάποια μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του ΞΕΝΙΑ, το οποίο με σχετική απόφαση (ΦΕΚ 328/ΑΑΠ/18-11-2011) έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο «διότι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής του β´ μισού του 20ου αιώνα, που χαρακτηρίζει την πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για την δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας». Για το λόγο αυτό οποιαδήποτε εργασία ή επέμβαση στο κτήριο του ΞΕΝΙΑ πρέπει να έχει την έγκριση του ΚΑΣ και του Υπουργού Πολιτισμού.