Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024

Δήμαρχος Σπάρτης: "Απαιτούμε την άμεση δημιουργία ενός σύγχρονου αρχαιολογικού Μουσείου"

Τετάρτη, 18 Μαίου 2016

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Στόχος της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς’.

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.


Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του εορτασμού, διοργανώνονται το Μάιο, σε όλη την Ελλάδα πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και τιμούνται κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου και πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού , με πυλώνα ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.


Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου.

Μία μέρα όμως που η Σπάρτη ‘‘πονά’’, καθότι μας υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός Αρχαιολογικού Μουσείου αντάξιο της φήμης της, της ιστορίας της και του ονόματός της.

Στην πόλη μας υπάρχουν άπειρα αρχαιολογικά ευρήματα, από τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος εκτίθεται , με αποτέλεσμα μοναδικής αναγνωρισιμότητας τεκμήρια της ιστορίας του τόπου να βρίσκονται σε υπόγεια και αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ταυτόχρονα μεταφέρονται και επιπλέον ευρήματα, από όλη την περιοχή του Δήμου Σπάρτης.

Μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του κόσμου -για πολλούς ίσως η σημαντικότερη- η Σπάρτη, κινδυνεύει να μείνει χωρίς... Αρχαιολογικό Μουσείο!

Το υπάρχον αρχαιολογικό μουσείο, παρά την ιστορία του, δε νοείται να αντιπροσωπεύει το μεγαλείο μιας πόλεως, τον πλούτο της πολιτιστικής της κληρονομιάς!

Ο επισκέπτης που φθάνει από κάθε σημείο της γης, στέκεται έκπληκτος και μουδιασμένος, όταν συνειδητοποιεί ότι, αυτό το μικρό κτίριο στο πάρκο της πόλης στεγάζει όλες τις αρχαιότητες της Σπάρτης!

Φτάνει πια η κοροϊδία… εδώ και 20 χρόνια η Σπάρτη περιμένει…. Αλλά ουδεμία ουσιαστική ενέργεια ή σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης έχει πραγματοποιηθεί ακόμα...

Ήρθε η ώρα, εν έτη 2016, όλοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Το Υπουργείο Πολιτισμού να εντάξει στο πρόγραμμά του και να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου να υλοποιήσει την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Πολιτισμού για την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών.

Στην προγραμματική σύμβαση επιβάλλεται να συμμετέχει και ο Δήμος Σπάρτης.

Απαιτούμε λοιπόν, την άμεση δημιουργία ενός σύγχρονου και κατάλληλα διαμορφωμένου Αρχαιολογικού Μουσείου που θα αποτελέσει σημείο έλξης και αύξησης του τουρισμού, δίνοντας στην πόλη μας το σεβασμό και την αίγλη που της αρμόζει….