Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024

Αυθαίρετη η απονομή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής χωρίς Εκπαίδευση

Τετάρτη, 18 Μαίου 2016

Η Ένωση Ελληνικής Γενικής Ιατρικής με επιστολής της προς τον Υπουργό Υγείας εκφράζει την αγανακτησή της για το σχέδιο νόμου που
προβλέπει την απονομή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής χωρίς Εκπαίδευση.

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και συνάμα αγανάκτηση είδαμε στο ανωτέρω σχέδιο νόμου, που τέθηκε σε διαβούλευση προ δύο ημερών, να απονέμετε την ειδικότητα Γενικής Ιατρικής σε ιατρούς χωρίς καμία εκπαίδευση και κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

Να σας θυμίσουμε πως αρκετοί προκάτοχοι σας προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν το ίδιο που επιχειρείτε και εσείς σήμερα, ανεπιτυχώς.

Οι συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσαν όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, πρόσφατα επανέλαβε τη δέσμευση του στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική και ταυτόχρονα η ομάδα Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για αναβάθμισητης εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση.


Τυχόν ψήφιση του εν λόγω άρθρου, πέρα του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η πολιτεία, αντί να προστατεύσει όπως οφείλει τον πολίτη, του παρέχει περίθαλψη και φροντίδα από ψευδεπίγραφους «ειδικευμένους» ιατρούς.


Σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα την αυθαίρετη ρύθμιση, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους… Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης