Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πασχαλινό μήνυμα Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

«Χριστός Ανέστη αδελφοί μου.

Εορτάζουμε πανηγυρικά και εφέτος το αναμφισβήτητο και αποδεδειγμένο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Το Πάσχα είναι «μέγα και ιερώτατο» και απαιτεί από όλους μας εορτασμό θεοπρεπή και ψυχωφελή.

Ο Κύριός μας με την Ανάστασή Του απέδειξε τη θεότητά Του και έδωκε κύρος αιώνιο στο θείο κήρυγμά Του.

Τα λόγια Του «φέρε τον δάκτυλό σου ώδε και ίδε» προς τον Θωμά, που εκπροσωπεί εκείνη τη στιγμή αναρίθμητους ανθρώπους με αμφιβολίες και δισταγμούς, αποδεικνύουν ότι συγκαταβαίνει και συγκατατίθεται στην έρευνα από αυτούς που το επιθυμούν καλοπροαίρετα.

Δεν επιπλήττει τον Θωμά γιατί αμφιβάλλει, ούτε αποκρούει την έρευνα που επιθυμεί, ούτε κλείνει τα μάτια, τα αφτιά και το στόμα του, αλλά τον παροτρύνει να ερευνήσει το Μυστήριο της Αναστάσεως και να ψηλαφήσει το άγιο φως που «εκ του Τάφου ανέτειλε».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας απορρίπτει το σύνθημα «πίστευε και μη ερεύνα» και υιοθέτησε από τα πρώτα βήματά της το αγιογραφικά θεμελιωμένο «ερευνάτε τας Γραφάς» (Ιωάν. 5, 39). Δεν φοβάται την έρευνα γιατί είναι η Αλήθεια και γνωρίζει ότι η απροκάλυπτη αναζήτηση οδηγεί στην αλήθεια.

Η έρευνα μας έδωσε τις τρανές αποδείξεις για την Ανάστασή Του. Κοντά σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και ακόμη μια σπουδαία που έχει σχέση με την ψυχική ανάσταση των πιστών ανθρώπων. Η ανάσα των ψυχικά αναστημένων ανθρώπων που έζησαν ή ζουν κοντά μας είναι η πιο τρανή απόδειξη της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Με όλη την αγάπη μου εύχομαι αναστημένοι να γιορτάσουμε την ανάστασή Του και να γίνουμε αποδέκτες των θείων ευλογιών Του.

Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος»