Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ερώτηση Θ.Δαβάκη για τον Αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου.

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Το θέμα της ανυπαρξίας φυλακτικού προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου επαναφέρει με Ερώτηση του στη βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να στελεχώσει άμεσα με το απαραίτητο φυλακτικό προσωπικό τον αρχαιολογικό χώρο του Γερακίου όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προ έτους και ο προκάτοχος του Υπουργός.

Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις πού βρίσκονται  σε εξέλιξη από  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, μέσω τού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ ( 2007-2013), ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα ελλείψεως φυλακτικού προσωπικού .

Σε προηγούμενη Ερώτησή μας στη Βουλή, (Α.Π 3887/26.6.15), ο τότε Υπουργός Πολιτισμού μάς ενημέρωνε, ότι η αρμόδια Διεύθυνση τού ΥΠΠΟ, είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την κάλυψη των αναγκών σε φυλακτικό προσωπικό για αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους περιλαμβανόταν και ο αρχαιολογικός χώρος του Γερακίου.

Όπως δυστυχώς φοβόμαστε, ένα χρόνο μετά συνεχίζεται το πρόβλημα λόγω της έλλειψης φυλακτικού  προσωπικού χωρίς να έχει υλοποιηθεί η υπουργική δέσμευση.

Είναι αδιανόητο από τη μία μεριά να δαπανώνται χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς καμία ουσιαστικά ανταποδοτικότητα στο κοινωνικό σύνολο, λόγω κυρίως των γνωστών "αγκυλώσεων" και της γραφειοκρατίας που ταλανίζουν τη Δημόσια Διοίκηση .

Όλοι οι φορείς της περιοχής εκφράζουν πικρία και προβληματισμό, όταν βλέπουν τούς επισκέπτες  -Έλληνες και αλλοδαπούς- να φεύγουν άπρακτοι και διαμαρτυρόμενοι για το φαινόμενο του κλειστού ουσιαστικά αρχαιολογικού χώρου τού Γερακίου, όταν αυτός μάλιστα καταγράφεται  σε όλους τούς τουριστικούς οδηγούς και χάρτες.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η έκφραση στην ανακοίνωση τού Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου, ότι "η αρχαιολογική κληρονομιά του, δικαιούται της ίδιας αντιμετώπισης από την Πολιτεία με τούς αρχαιολογικούς χώρους του Μυστρά και της Μονεμβασιάς".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Πότε θα αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος τού Γερακίου μόνιμο και σταθερό φυλακτικό προσωπικό που θα εντάσσεται στο κανονικό ωράριο των άλλων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων ;