Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Διημερίδα με θέμα:Μοναστηριακά προιόντα και μικροί παραγωγοί στον Ορθόδοξο χώρο. 14-17 Απριλίου στη Σπάρτη

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), μετά από πρωτοβουλία του μέλους της και βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, διαπιστώνοντας την ανάγκη μιας καλλίτερης γνωριμίας των μοναστηριακών προϊόντων και αυτών των μικρών παραγωγών με την διεθνή αγορά, αποφάσισε να διοργανώσει διημερίδα, με θέμα: «Μοναστηριακά προϊόντα και μικροί παραγωγοί στον Ορθόδοξο χώρο. Κοινή προσπάθεια και προοπτικές», στη Σπάρτη, 14 – 17 Απριλίου 2016. Να προκαλέσει δηλαδή μια συνάντηση εμπλεκομένων φορέων, αντιπροσώπων μονών από όλο τον ορθόδοξο κόσμο που δυναμικά παράγουν προϊόντα, μέσα από μικρά παραγωγικά σχήματα που έχουν σχέση με τον τοπικό χαρακτήρα διαφόρων περιοχών.

Στις εργασίες της διημερίδας θα μετάσχουν με εισηγήσεις και θα καταθέσουν τις απόψεις ειδικοί φορείς και επιστήμονες στην διακίνηση και την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων, από Ρωσία, Ε.Ε και άλλες χώρες ενδιαφέροντος, Μοναστικές κοινότητες, Ορθόδοξες Μονές, οι οποίες στα πλαίσια του μοναστικού τους κανόνα, ανέδειξαν παραγωγικές πρωτοβουλίες διαφόρων ειδών προϊόντων προς βρώση, πόση, ένδυση και άλλους τομείς της βιοτής, μικροί παραγωγοί και Βουλευτές – μέλη της Δ.Σ.Ο. από διάφορες χώρες.Διημερίδα με θέμα: «Μοναστηριακά προϊόντα και μικροί παραγωγοί στον Ορθόδοξο χώρο. Κοινή προσπάθεια και προοπτικές»


Σπάρτη, 14 – 17 Απριλίου 2016Πρόγραμμα

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016


Αφίξεις συμμετεχόντων στην Αθήνα.

Μετακίνηση στη Σπάρτη

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο


19.00 – 20.00 Επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου (η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου)


Καλωσόρισμα - Χαιρετιστήρια ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη


Κήρυξη έναρξης των εργασιών της διημερίδας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου ή εκπρόσωπό του


Χαιρετισμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο


Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη ή εκπρόσωπό του


Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη


Χαιρετιστήρια ομιλία από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ) κ. Γεώργιο Καββαθά

Ομιλία από τον Υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας, Ταμία και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Δ.Σ.Ο. κ. Σταύρο Αραχωβίτη


Λοιποί χαιρετισμοί


Τιμητική αναφορά στον π. Επιφάνιο, Ιερό Κελί Αγ. Ευσταθίου Μυλοπόταμου Αγίου Όρους από τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρα Κώστα Μυγδάλη


20.00 Παράθεση δεξίωσης (σε παρακείμενο χώρο στο Πανεπιστήμιο)
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016


09.30 – 13.00 Εργασίες της διημερίδας στο συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου


Εισηγήσεις – παρουσιάσεις


09.30 – 09.45 Εισήγηση από τον π. Σεραπίωνα, Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, με θέμα: «Ορθοδοξία εστί αψευδής περί Θεού και κτίσεως υπόληψις (Αναστασίου Σιναΐτου Οδηγός, κεφ. Β, περί Πίστεως. Η ευχαριστιακή θεώρηση της παραγωγής της γης»


09.45 – 10.00 Εισήγηση από τον π. Επιφάνιο, Ιερό Κελί Αγ. Ευσταθίου Μυλοπόταμου Αγίου Όρους με θέμα: «Αρχή και εξέλιξη της παραγωγής μοναστηριακών προϊόντων στο Άγιο Όρος»


10.00 – 10.15 Εισήγηση από τον κ. Νικόλαο Ταπούρη, Υπεύθυνο διακίνησης Μοναστηριακών προϊόντων του Αγίου Όρους, με θέμα: «Μοναστηριακά προϊόντα και διαδικτυακή διάθεση. Προβλήματα – προοπτικές»


10.15 – 10.30 Εισήγηση από τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Μπελίδη, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Τμήμα Εμπορίας και διαφήμισης με θέμα: «Πιστοποίηση, προώθηση και διακίνηση προϊόντων μικρών παραγωγών και Ιερών Μονών»


10.30 – 10.45 Εισήγηση από τον κ. Ιωάννη Μανδάλα, Δ/νoντα Σύμβουλο της Mediterra-Mastiha Shop με θέμα: «Η πορεία του Mastihashop και παράμετρη επιτυχία»


10.45 – 11.00 Διάλειμμα για καφέ


11.00 – 11.15 Εισήγηση από τον καθ. κ. Valery Alekseev, Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα. Ο κόσμος αντιμέτωπος με το προσφυγικό ζήτημα»


11.15 – 11.30 Εισήγηση από τον κ. Χρήστο Παππά, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα για την πιστοποίηση προϊόντων


11.30 – 11.45 Εισήγηση από τον κ. Γεώργιο Καββαθά, Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ) με θέμα: «Ο ρόλος της ΓΣΒΕΕ στην ανάδειξη των μικρών παραγωγών και των μοναστηριακών προϊόντων»


11.45 – 12.00 Εισήγηση από τον κ. Sergey Ilgyn, εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου του Maloyaroslavets, Ρωσία με θέμα: «Παρουσίαση της παραγωγής της Ιεράς Μονής»


12.00 – 12.15 Εισηγήσεις από τον π. Benoȋt, Συνεταιρισμός Γαλλικών Μοναστηρίων MONASTIC και από την Δρα Marie-Catherine Paquier, Σχολή Επιχειρήσεων Navancia στο Παρίσι με θέμα: «Μοναστηριακά προϊόντα στη Γαλλία και την Δυτική Ευρώπη. Η συμπεριφορά των καταναλωτών και συνεργασία των παραγωγών – η κατάσταση και οι προοπτικές»


12.15 – 12.30 Εισήγηση από την Μοναχή Θεοσέμνη, Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά με θέμα: «Η βιολογική καλλιέργεια και η σχέση της με την ορθόδοξη παράδοση»


12.30 – 12.45 Εισήγηση από τον κ. Aragats Akhoyan, Μέλος του Κοινοβουλίου της Αρμενίας, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο.


12.45 – 13.00 Εισήγηση από τον κ. Σωτήριο Καραγιώτα, Κτήμα Ελίκη, Καρδίτσα με θέμα: «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις μικρές παραγωγικές μονάδες και οι δυνατότητες συνεργασίας και ανάπτυξης μέσω δικτύων αλληλεγγύης και κοινών χαρακτηριστικών»


13.00 – 14.00 Ελαφρύ γεύμα (σε παρακείμενο χώρο στο πανεπιστήμιο)


14.00 – 19.00 Συνέχεια των εργασιών


Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. κ. Sergey Popov, Βουλευτή, Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. κ. Jaroslav Nilov


Εισήγηση από τον κ. Zakaria Kutsnashvili, Μέλος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Δ.Σ.Ο.


Εισηγήσεις – παρουσιάσεις


Τοποθέτηση από εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Nera, Ρουμανία


Τοποθέτηση από εκπρόσωπο της Ιερά Μονής Piperi, Μαυροβούνιο


Τοποθέτηση από εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Ži

a, Σερβία


Τοποθέτηση από εκπρόσωπο του Καθεδρικού Ναού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας


Τοποθέτηση από τον Ιερομόναχο Mikael Nummela της Ιεράς Μονής New Valamo, Φινλανδία


18.15 Συνόψιση – Συμπεράσματα της διημερίδας από τους Συμβούλους της Δ.Σ.Ο. καθ. Valery Alekseev και Δρα Κώστα Μυγδάλη


19.00 Ολοκλήρωση των εργασιών


19.30 Παρακολούθηση του Ακάθιστου Ύμνου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου


21.00 Δείπνο στο εστιατόριο «Πεινολόγιο»

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016


09.30 – 13.00 Πολιτιστικό πρόγραμμα. Επίσκεψη στο Μυστρά


13.30 – 15.00 Γεύμα στο εστιατόριο «Ξενία» στο Μυστρά


Επιστροφή στο ξενοδοχείο


Περιήγηση στην πόλη της Σπάρτης


20.00 Δείπνο στο εστιατόριο «Παραλία» στο Ξηροκάμπι


Αναχωρήσεις συμμετεχόντων
Κυριακή, 17 Απριλίου 2016


Αναχωρήσεις συμμετεχόντων