Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ερώτηση Θ. Δαβάκη για το ζήτημα αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, προκειμένου εκεί να στεγασθούν τα ΓΑΚ Λακωνίας, ζητά με Ερώτηση του στη βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κυρίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη και τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά έχει ως εξής :

Ένα εξαιρετικής σπουδαιότητος, από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη, κτήριο της Σπάρτης είναι το Παλαιό Πρωτοδικείο, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το κτήριο αυτό εμφανίζει την ίδια άσχημη εικόνα, με εμφανή πλέον τον κίνδυνο κατάρρευσης, αποτελώντας κίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες και τα σταθμευμένα οχήματα.

Με την μεταστέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών της πόλης σε παρακείμενο κτήριο, ελήφθη η απόφαση αποκατάστασης τόσο των εσωτερικών χώρων όσο και της εξωτερικής εικόνας του κτηρίου, προκειμένου εκεί να στεγαστούν η βιβλιοθήκη και οι άλλες διοικητικές υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), που μέχρι σήμερα στεγάζονται σε τρία διαφορετικά κτήρια εντός της Σπάρτης.

Οι καθυστερήσεις άρχισαν όμως όταν διαπιστώθηκε ότι για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, απαιτούνταν η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σπάρτης, οπότε και υποβλήθηκε η υπ. αρ. Φ 472/4040/137926/ΣΤ3/5-1-12 αίτηση προς την Πολεοδομία του Δήμου Σπάρτης. Αυτό ανέφερε στην απάντηση Ερωτήσεως μου στη βουλή ο Υπουργός κ. Μπαλτάς στις 30-7-15.

Όμως από ότι φαίνεται εκκρεμούν ακόμη τόσο η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης όσο και η έκδοση της οικοδομικής άδειας του κτηρίου από την Πολεοδομία του Δήμου Σπάρτης, καθυστερώντας την διαδικασία δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του κτηρίου.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, για τη στέγαση των ΓΑΚ Λακωνίας ;

2. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του Γενικού Ρυμοτομικού Σχεδίου της Σπάρτης και αν όχι πότε αναμένεται ότι θα γίνει αυτή ;

3. Έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία του Δήμου Σπάρτης η απαιτούμενη οικοδομική άδεια και αν όχι πότε αναμένεται ότι θα εκδοθεί αυτή ;


Ο Ερωτών βουλευτής


Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.