Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Θανάσης Δαβάκης: Τι θα γίνει με την συνδεδεμένη ενίσχυση για τα πορτοκάλια;

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Η φημολογία για χαμηλό ποσό επιδότησης ανά στρέμμα που θα καταβληθεί στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της, αποτελεί το αντικείμενο της Ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Την έντονη αντίδραση των παραγωγών και των συνεταιρισμών εσπεριδοειδών της Λακωνίας, όπως έχει εκφραστεί και σε σχετική Επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία επισυνάπτουμε, έχει προκαλέσει η φημολογία για το ποσό ανά στρέμμα που θα καταβληθεί στους παραγωγούς στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος ότι το ποσό που θα καταβληθεί ανά στρέμμα είναι το ελάχιστο δυνατό, δηλαδή της τάξης των 31,60€, χωρίς να υπολογίζεται ότι τα τελικά ενεργοποιηθέντα στρέμματα θα είναι περίπου 115.000 αντί 280.000 που είχαν αρχικά υπολογισθεί, με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετο μεγάλο ποσό από τα 9.000.000€ που προβλέπονταν για το 2015 στην σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 446/24-3-2015, Τεύχος Β).

Μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική, τη στιγμή που το εισόδημα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών έχει υποστεί τεράστιες απώλειες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος που υπολογίζεται ότι έχουν μείνει αδιάθετοι περίπου 30.000 τόνοι πορτοκαλιών στην Λακωνία. Θέτει όμως και σε κίνδυνο τους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με τη μεταποίηση χυμών και που στηρίζουν την τοπική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια.

Προκαλεί συνεπώς εύλογα ερωτήματα η πρόθεση όπως φημολογείται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, να ορίσει ένα τόσο χαμηλό ποσό ανά στρέμμα, τη στιγμή που το προηγούμενο έτος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσία και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, είχε δεσμευθεί για το αντίθετο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ποιο θα είναι τελικά το ποσό που θα καταβληθεί ανά στρέμμα για το 2015 και πότε θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, τη στιγμή που για άλλα καθεστώτα συνδεδεμένης ενίσχυσης οι πληρωμές θα ξεκινήσουν άμεσα ;