Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Επίσκεψη Τέρενς Κουίκ στη Μάνη για τις εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Θέματα που αφορούν τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ με τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο, στη συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Γύθειο.

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων για τον ξεσηκωμό της Μάνης το 1821, στις οποίες παρέστη ο Τέρενς Κουίκ ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

«Η συνάντησή μου με τον Δήμαρχο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Με τα τόσα πολλά χρόνια δημαρχιακής εμπειρίας του, ξέρει πολύ καλά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συμφώνησα στο σύνολο των θεμάτων που μου έθεσε» δήλωσε με το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και πρόσθεσε:

«Το κυριότερο ζήτημα είναι οι «χειροπέδες» που έχει περάσει το κεντρικό πολιτικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου αμφισβητούνται ή απορρίπτονται ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο Πέτρος Ανδρεάκος δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Δήμαρχος που διαμαρτύρεται επειδή οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συμβουλίου δεν κρίνουν μόνο τη νομιμότητα των Αποφάσεων των Δημοτικών Αρχών, όπως πράγματι οφείλουν να πράξουν, αλλά κρίνουν και την σκοπιμότητα.

Με λίγα λόγια, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ένας πάρεδρος, ένας Ελεγκτής, ένας άνθρωπος, κρίνει αν ένας Δήμος πρέπει να αγοράσει ή όχι ένα απορριμματοφόρο όχημα για να διατηρεί καθαρή την περιοχή του.

Με ποιό δικαίωμα γίνεται αυτή η παρέμβαση, όταν μάλιστα την σκοπιμότητα μιας ενέργειας πρέπει να την έχουν αποκλειστικά και μόνο, αυτοί που διοικούν τον τόπο τους; Δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια;

Τη νομιμότητα, να το καταλάβω απόλυτα. Αλλά γιατί την σκοπιμότητα; Κανένας πάρεδρος δεν δικαιούται να αποφασίζει ποια δράση θα κάνει ένας Δήμος ή όχι! Και τέτοια παραδείγματα είναι άπειρα στην καθημερινότητα του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επανεξετάσει και να απαλείψει αυτό το πρόβλημα με μια εκσυγχρονισμένη Νομοθετική Ρύθμιση. Και μάλιστα απ’ όσο ξέρω, θετικότατος για το όλο ζήτημα είναι και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει δώσει σημαντικότατα θετικά δείγματα γραφής ως Υπουργός Εσωτερικών».

Ο Τέρενς Κουίκ προχώρησε και σε ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα, που αποδεικνύει πόσο δυσκολεύονται στη δουλειά τους οι Δήμοι, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.

«Είναι εξωφρενικό να θέλει ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης να στείλει ένα Δημοτικό όχημα από το Γύθειο, ας πούμε ένα απορριμματοφόρο, για επισκευή σε συνεργείο στη Σπάρτη και να χρειάζεται η άδεια και η υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας! Η απόλυτη παράνοια! Μια παράνοια που δείχνει πόσο πάσχει ο στενός και ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας από ένα αρρωστημένο γραφειοκρατικό σύστημα, που το έφτιαξαν οι πολιτικοί του παρελθόντος και το οποίο χρειάζεται ξήλωμα και επαναδιατύπωση».

Στη συνάντηση εργασίας ο Τέρενς Κουίκ ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο για τα Λιμενικά Έργα που γίνονται στο Γύθειο για τη διευκόλυνση κρουαζιερόπλοιων και του ζητήθηκε η παρέμβασή του στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων της περιοχής, όπως και της τουριστικής αξιοποίησης και προβολής της κατάφυτης Κρανάης, ένα νησάκι που είναι συνδεδεμένο με τη μυθολογία, την ωραία Ελένη και τον Πάρη, την απαγωγή και την Τροία.

Από τον Υφυπουργό ζητήθηκε επίσης η παρέμβασή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την κατασκευή μίας γλύστρας σκαφών στην περιοχή του Γερολιμένα, καθώς η αδειοδότησή της έχει πάρει τα χαρακτηριστικά του Γεφυριού της Άρτας.