Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ομιλία Στ. Αραχωβίτη σε εκδήλωση στα Χανιά.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στο Μάλεμε μίλησε την  Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης. Μολονότι η συζήτηση με τους 70 και πλέον αγρότες που παρευρέθησαν στην εκδήλωση έγινε μέσα σε ζωηρό και έντονο κλίμα, ο διάλογος συνεχίστηκε για πάνω από δυόμιση ώρες, ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι αγρότες συμμερίστηκαν τη βασική αρχή της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, καθώς και τον παραλογισμό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με την αύξηση της ηλικίας.

Το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι η  ανταγωνιστικότητα, με την κλασική έννοια του όρου, όπως την εννοούσαν μέχρι τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν είναι μέσα στις στρατηγικές μας. Γιατί αν προσεγγίζουμε την ανταγωνιστικότητα,  με την έννοια του φθηνότερου προϊόντος, πάντα θα βρίσκεται κάποιος άλλος που μπορεί  να παράγει φθηνά. Επομένως, είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά. Εκεί που θα πρέπει η ελληνική γεωργία να παίξει πρωτεύοντα ρόλο είναι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και προϊόντα που διαθέτει, όπως το ελαιόλαδο, τα μεσογειακά προϊόντα και η διατροφή. Πρόκειται για προιόντα τα οποία είναι ποιοτικά ανώτερα από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά και εκεί πάνω πρέπει να βασίσουμε την προστιθέμενη αξία και τιμή τους.  Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα βασικά εθνικά μας προϊόντα μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αραχωβίτης.


Ο βουλευτής μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα της κάρτα του αγρότη, τονίζοντας ότι μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, τα επιτόκια για τους αγρότες στα καλλιεργητικά δάνεια από το 4% εκτοξεύθηκαν πάνω από 10%. Η κυβέρνηση, τους επόμενους μήνες, θα προχωρήσει στην έκδοση κάρτας του αγρότη που θα παίρνει χρήματα έναντι της επιδότησης πιο γρήγορα, με χαμηλότερο επιτόκιο, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται καλύτερα την αγορά των εφοδίων που χρειάζεται για τις καλλιέργειές του, χωρίς να έχει την πίεση να πουλήσει νωρίτερα με χαμηλές τιμές.


Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι για τους αγρότες το μείζον πρόβλημα είναι να έχουν καλή τιμή τα προϊόντα τους. Το ζητούμενο για εμάς είναι να μπορέσουμε να τους αυξήσουμε το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, για να μπορούν οι αγρότες να πληρώνουν τις εισφορές τους, ώστε στο μέλλον να μπορούν να πάρουν και μία καλή σύνταξη.