Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024

Πέτρος Τατούλης: Η υλοποίηση του σχεδίου για τα απορρίμματα θα μειώσει τα δημοτικά τέλη

Πέμπτη, 21 Ιανουάρίου 2016

Τη μείωση των δημοτικών τελών ως άμεση υποχρέωση των Δημοτικών αρχών από την εφαρμογή του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που τον επισκέφθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, επαναλαμβάνοντας όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε πει η μέγιστη τιμή διαχείρισης ανέρχεται μεσοσταθμιστικά στα 61,79 ευρώ τον τόνο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχολίασε επίσης τη στάση της Κυβέρνησης καθώς είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με εταιρεία χωρίς τη συμμετοχή του δικαιούχου του έργου, ήτοι την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη στιγμή μάλιστα που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγκρίνει τη σύμβαση και μας έχει δώσει εντολή για άμεση υπογραφή της.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι η σύμβαση δεν μπορεί να τροποποιηθεί και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να παραβιάσει τη σχετική νομολογία Ελληνική και Ευρωπαϊκή που ρητά αποκλείει την όποια τροποποίηση σύμβασης που έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο; και κάλεσε την Κυβέρνηση άμεσα και χωρίς άλλες χρονοτριβές να υπογράψει την εγγύηση του δημοσίου ως υποχρεούται.

Πρώτη προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και αυτή μας τη δέσμευση προς τους Πελοποννησίους πολίτες θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα διασφαλίζοντας τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ευθύνης και αρμοδιότητάς μας θα ελεγχθεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όλων των δομών διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και των παραστατικών και της διαχείρισης του υπολείμματος.

Εμείς εφαρμόζουμε τον ΠΕΣΔΑ, το μόνο νόμιμο κανόνα, τον οποίο έχουν υπογράψει όλοι οι Δήμαρχοι, στον οποίο έχει ενσωματωθεί η τελευταία Ευρωπαϊκή οδηγία, και ενάντια στον οποίο κανένας ποτέ δεν υπέβαλλε ένσταση ή προσφυγή ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι κανένας δεν έχει την αρμοδιότητα να αποκλίνει από τις αποφάσεις αυτές των συλλογικών οργάνων. Αναφορικά με το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι το έργο θα υλοποιηθεί απροβλημάτιστα, καθώς ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες της Περιφερειακής αρχής που έχουν αναπτυχθεί στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, με κορωνίδα το Λιμάνι του Άστρους, για το οποίο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι με μεγάλο κόπο και σκληρή δουλειά εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και ενάντια στην πολεμική που δεχθήκαμε ολοκληρώσαμε με επιτυχία μια πολύ δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, εξασφαλίζοντας όλες τια απαραίτητες προϋποθέσεις απρόσκοπτης υλοποίησης του έργου.

Συζητήθηκαν επίσης και τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται στο Δήμο από την Περιφέρεια, είτε έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμά της και χρηματοδοτούνται από αυτή, όπως το γήπεδο του Άστρους, αλλά και τα δίκτυα ύδρευσης σε διάφορους οικισμούς.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα Κυνουρίας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναδειχθεί ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος.