Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Με επιτυχία η εκδήλωση για την παρουσίαση του Ημερολογίου για το Μίκη

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Όσοι βρέθηκαν στην Πνευματική Εστία Σπάρτης την Παρασκευή το βράδυ, στις 4 του Δεκέμβρη 2015, έζησαν μια διαφορετική βραδιά πολιτισμού με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Λάκωνας, κριτικός και Ιστορικός μουσικής, Γιώργος Μονεμβασίτης, φίλος και συνεργάτης χρόνων του μεγάλου έλληνα συνθέτη, παρουσίασε το «Ημερολόγιο του 2016: Ένα Ημερολόγιο για το Μίκη», αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτόν. Το συλλεκτικό αυτό Ημερολόγιο δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση, τον περασμένο Ιούλιο, 90 χρόνων εξαιρετικά γόνιμης, ζηλευτής και άξιας κάθε θαυμασμού ζωής, όπως διηγήθηκε ο δημιουργός του. Μικρό αντίδωρο, το χαρακτήρισε, για τα όσα ο συνθέτης χάρισε στον Ελληνισμό, αλλά και στην ανθρωπότητα ολόκληρη.

Με χαρισματικό τρόπο αναφέρθηκε στη γνωριμία και στις συναντήσεις του με το Μίκη Θεοδωράκη, όπως και σε ανεκδοτολογικού χαρακτήρα γεγονότα που ο ίδιος έζησε. Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της τηλεόρασης της Βουλής, που παρουσιάστηκε, έδειξε ακόμη μία φορά: το μεγαλείο του ανδρός, τους σταθμούς της ζωής του, τους ανθρώπους που ήταν γύρω του.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της διακεκριμένης πιανίστριας Ντιάνας Βρανούση, που ερμήνευσε μουσικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, επιλεγμένα με σκοπό να αναδείξουν το μουσικό εύρος του έργου του. Το κοινό σιγοτραγουδώντας συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, δηλώνοντας τη θετική του διάθεση στον πολιτισμό.