Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024

Παρέμβαση Οικολόγων Πρασίνων Πελοποννήσου για το θέμα των έργων του οδικού δικτύου Γυθείου Αρεοπόλεως στην περιοχή Πασσαβά

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Η Παρέμβαση μας αφορά το θέμα των έργων του οδικού δικτύου Γυθείου Αρεοπόλεως στην περιοχή Πασσαβά. Η συγκεκριμένη παράκαμψη στην περιοχή της αρχαίας πόλης Λας προφανώς έγινε για να παράσχει ασφάλεια σε ένα σημείο που οι στροφές που υπήρχαν ήταν από τις πιο θανατηφόρες σε τροχαία στο δρόμο Γύθειο-Αρεόπολη-Γερολιμένας. Η συγκεκριμένη παράκαμψη, σχεδιάστηκε, να περάσει πάνω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Λάας. Προφανώς όμως θεωρούμε ότι υπήρχε τεχνική λύση που θα καταργούσε τις επικίνδυνες αυτές στροφές αλλά δεν θα προξενούσε και μεγάλες βλάβες σε ένα από τους σημαντικότερους αν και όχι τόσο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους πανελλήνια.

Μετά από επιτόπια επίσκεψη και έρευνα που διενεργήσαμε διαπιστώσαμε:

Στο Ανατολικό μέρος του κάστρου του Πασσαβά γίνονται μεγάλες τομές ύψους 20-30 μέτρων σε όλο το μήκος Βόρεια προς Νότο όλου του Ανατολικού τμήματος του κάστρου μήκους περισσότερο των 100 μέτρων. Αυτό έχει τις εξής επιπτώσεις.

α) Αλλοιώνεται η μορφολογία του λόφου  καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα την Μυκηναϊκής εποχής πόλη της αρχαίας ΛΑΣ.

β) Εξασθενεί η βάση του λόφου, και πιθανολογούμε ότι το γεγονός αυτό ίσως να δημιουργεί κινδύνους κατολισθήσεων.

γ) Καταστρέφεται ο αρχαίος δρόμος που οδηγούσε στην Ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης ΛΑΣ.

δ) Μπαζώνονται πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα;

ε) Κατά την άποψη των αρχαιολόγων-ιστορικών  στους πρόποδες του λόφου του ΛΑΣ διατηρούνται υπολείμματα κτίσματος με ορθογώνιους πωρόλιθους που αποδίδονται στο αρχαίο Γυμνάσιο.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη από τις πιθανές δυσμενείς επεμβάσεις εναντίον του περιβάλλοντος και της ιστορικής αρχαιολογικής μνήμης της Μάνης.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου αναρωτιόμαστε αν υπάρχει εγγύηση:


ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές που ορίζουν οι νόμοι, αρχαιολογικοί και περιβαλλοντικοί.

ότι δεν θα καλυφθούν και δεν θα μπαζωθούν οι χώροι αυτοί, αλλά αντίθετα να αναδειχθούν.

και τελικά

Αν Θα μπορούσε να συνδυαστεί αρμονικά το συγκεκριμένο έργο με την ανάδειξη του πολύ σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Περιφερειακή Γραμματεία Οικολόγων Πρασίνων Πελοποννήσου

Πληροφορίες :

Καλαποθαράκος Νικόλαος