Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε χθες το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε  ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και εγκρίθηκαν συμπεράσματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και θέματα επιστροφής και επανεισδοχής

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Γιάννης Μουζάλας, συμμετείχαν χθες (09-11-2015) στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Τον κ. Φιλιππάκο συνόδευσε η Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Αντικείμενο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. αποτέλεσε η αποτίμηση της παρούσας κατάστασης στο μεταναστευτικό και η πορεία υλοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της τρέχουσας μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης.

Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων, ούτως ώστε ο μηχανισμός hotspot να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ως τα τέλη Νοεμβρίου σε Ελλάδα και Ιταλία, με την υποστήριξη των Κρατών-Μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της EASO.

Αναφορικά με τις διαδικασίες μετεγκατάστασης, εγκρίθηκε η τοποθέτηση Αξιωματικών – Συνδέσμων για θέματα μετανάστευσης σε τρίτες χώρες, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαδικασία ταυτοποίησης-καταγραφής των προσφύγων-μεταναστών, που γίνεται μέσω του εξοπλισμού Eurodac.

 

Eπιπροσθέτως, συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η πιθανή επέκταση των Κέντρων Καταγραφής (Processing Centres) και σε χώρες που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, ενταχθεί στο μηχανισμό hotspot.

Tέλος, εξετάζεται η ανάγκη δημιουργίας στα σύνορα των χωρών της Ε.Ε. ζωνών διέλευσης (transit zones), προκειμένου να αξιολογούνται με πιο ορθολογικό τρόπο τα αιτήματα ασύλου.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Έκτακτου Συμβουλίου, οι Υπουργοί των Κρατών-Μελών επισήμαναν την κοινή επιθυμία τους για συνεργασία και εξεύρεση κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συναίνεσης και της αλληλεγγύης.