Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Επιτυχής η πρώτη συνεδρίαση του Σ.Ε.Μ. για το μεταναστευτικό

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Το μεταναστευτικό ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε εγχώριο, η παραδοχή ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση παρά μόνο ενδιάμεσες διευθετήσεις που να εγγυώνται την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή κάθε χώρας, ο διαχωρισμός των προβλημάτων από τις ιδεολογίες, η απομάκρυνση από αφορισμούς, καθώς και η αναγκαιότητα της τήρησης της νομιμότητας ήταν κάποια από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανοιχτή συνεδρίαση – συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτικό, ενέργειες και παρενέργειες, υπάρχει λύση;» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 από τον Δήμο Ευρώτα στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.

Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης ήταν ο βασικός εισηγητής της συζήτησης και με την πλούσια ακαδημαϊκή γνώση και εμπειρία του προσπάθησε να οριοθετήσει το πρόβλημα κα τις παραμέτρους του και να διασαφηνίσει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «εξαφάνιση» του φαινομένου αλλά μόνο για διαχείρισή του. Ωστόσο, επισήμανε ότι η αποφυγή του εθνικιστικού μίσους και η τήρηση των κανόνων από όλους είναι ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη. Ο έτερος εισηγητής ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης εστίασε στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Δήμος του κατά την εισροή πληθυσμιακών ομάδων από διαφορετικές χώρες στην περιοχή. Τόνισε ότι ο Δήμος Ευρώτα έχει αποδεχθεί τη μετανάστευση κι έχει καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο και για την πρόληψη και διασφάλιση της δημόσιας υγιεινής. Τα κρούσματα ελονοσίας και φυματίωσης που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή του Ευρώτα εξαλείφθηκαν χάρη σε συντονισμένες δράσεις και πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τη Δημοτική Αρχή. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ώστε να υπάρχουν κοινές αναφορές και κοινό πλαίσιο δράσης.

Παρέμβαση έκανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λακωνία κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος αναφέροντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα πρόβλημα της παγκόσμιας κοινότητας που προκύπτει από την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων κάποιων κρατών κι ως εκ τούτου η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα, ενώ τη συζήτηση έκλεισε ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος συνοψίζοντας τα προαναφερθέντα και παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του Δήμου Ευρώτα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης έκαναν τοποθετήσεις Μέλη του Σ.Ε.Μ. και πολίτες.