Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ο «Δρόμος Αθανάτων» πέρασε από τον Καραβά

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο 24/25 Οκτωβρίου 2015 ο «Δρόμος Αθανάτων» ένας νέος δρομικός αγώνας υπεραπόστασης με τη συμμετοχή 91 αθλητών. Ο υπερμαραθώνιος, 142 συνολικά χιλιομέτρων, συνέδεσε τέσσερεις πόλεις και τρεις νομούς της Πελοποννήσου περνώντας μπροστά από τα αγάλματα τεσσάρων εμβληματικών μορφών της Ελληνικής Ιστορίας: Κολοκοτρώνης (Τρίπολη), Λεωνίδας (Σπάρτη), Κων/νος Παλαιολόγος (Μυστράς) και Παπαφλέσσας (Καλαμάτα).


Η διαδρομή κινήθηκε σχεδόν ολόκληρη πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου. Ειδικότερα η απόσταση Τρίπολη-Σπάρτη κινήθηκε παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και διαμέσου των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του Όρους.


Κεντρικό χωριό της διαδρομής ήταν ο Καραβάς (75ο χιλιόμετρο). Έτσι, ο αγώνας πέρασε μέσα από το χωριό μας το βράδυ του Σαββάτου 24/10. Στην Πλατεία του χωριού λειτούργησε, από τις 21.00 έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, σταθμός ανεφοδιασμού και υποδοχής των αθλητών με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.


Τα μέλη του Συλλόγου είχαν από νωρίς ετοιμάσει στην εντέλεια τον σταθμό, φωτίζοντας - παράλληλα - διάφορα σημεία του δρόμου με διακοσμητικά φωτάκια και κεράκια (γεφύρι Περδικάρη, διασταύρωση παλαιάς με νέας Ε.Ο., προ του σταθμού, κ.ά.). Η πλειονότητα των κατοίκων είχε επίσης φωταγωγήσει τα σπίτια της καλωσορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους αθλητές.


Αρκετοί κάτοικοι του Καραβά βρέθηκαν στον σταθμό της Πλατείας περιμένοντας να υποδεχθούν και να εμψυχώσουν τους δρομείς, ενώ τα παιδιά του χωριού συνόδευαν κατά διαστήματα τους αθλητές έως τον σταθμό με τα ποδήλατά τους ή με τα πόδια. Χαμός έγινε στην κυριολεξία όταν από τον σταθμό μας πέρασαν οι τέσσερεις Σπαρτιάτες συμμετέχοντες, τους οποίους το παρευρισκόμενο πλήθος υποδέχθηκε ζητωκραυγάζοντας!


Κολακευτικά ήταν τα σχόλια από τους αθλητές είτε για τον φωτισμό (κάποιος μάλιστα χαρακτήρισε τον Καραβά «το πιο ρομαντικό χωριό»!), είτε για την υποδοχή, είτε -περισσότερο - για τη ζεστή σούπα που προσφέρθηκε στους δρομείς κι έκανε θραύση!


Το πέρασμα του «Δρόμου Αθανάτων» ήταν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό για το χωριό μας καθώς του έδωσε επιπλέον ζωή και έβγαλε τους κατοίκους στο δρόμο, διασκεδάζοντας και οι ίδιοι με τον τρόπο τους την «συμμετοχή» τους στον αγώνα. Για την Ιστορία, 1ος νικητής του 1ου «Δρόμου Αθανάτων» αναδείχθηκε ο Σπύρος Σπυρόπουλος από την Ιτέα.


Αίσθηση μας είναι πως ο 1ος «Δρόμος Αθανάτων» στέφθηκε με επιτυχία. Ευχόμαστε ο νεοσύστατος δρομικός αγώνας να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα, να καθιερωθεί και να εξελίσσεται, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους των χωριών μας να βγαίνουν στους δρόμους και να υποδέχονται με την ψυχή τούς τους αθλητές που, καταθέτοντας την ψυχή τους, διασχίζουν την υπερμαραθώνια διαδρομή!


Και του χρόνου με υγεία. Καλή αντάμωση φίλοι μας…


Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά – e-karavas.gr