Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δαβάκης: Προκαλεί θλίψη και ντροπή η επί τρείς μήνες αδιαφορία της πολιτείας για τα Βάτικα

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την στήριξη των κατοίκων της Νεάπολης που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης , ούτως ώστε να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή, ζήτησε και πάλι από την κυβέρνηση, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε στην καταστροφή των χιλιάδων ελαιοδέντρων, των καμένων κατοικιών, των αγροτικών αποθηκών, των δικτύων αλλά και των κυψελών, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Προκαλεί θλίψη και ντροπή η επί τρείς μήνες αδιαφορία της πολιτείας για τα Βάτικα» και ζήτησε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μπαλάφα να προχωρήσει η κυβέρνηση στην έκδοση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ που θα χαρακτηρίζει Πυρόπληκτη την περιοχή για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, των άτοκων δανείων κλπ.

Στην απάντηση του ο κ. Μπαλάφας, παραδέχθηκε καθυστερήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, αποδίδοντας την στην προεκλογική περίοδο, ενημερώνοντας παράλληλα τον Λάκωνα βουλευτή ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση και ότι η δημοσίευση της σε ΦΕΚ θα γίνει τις επόμενες μέρες. Επιπλέον ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει έκτακτη χρηματοδότηση για το 2015 για τον Δήμο Μονεμβασίας προκειμένου να γίνουν έργα υποδομών, παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς επίσης και του Δήμου Ευρώτα που επλήγη πρόσφατα από τον ανεμοστρόβιλο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξουν μέτρα φορολογικής ανακούφισης για τους κατοίκους της περιοχής, οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν, χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί, αλλά και ρυθμίσεις για τα δάνεια τους.