Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δαβάκης: Τρεις μήνες μετά και τα Βάτικα ακόμη περιμένουν…

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Έχουν περάσει τρεις (3) μήνες μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς της 17ης Ιουλίου 2015 στην περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας και μέχρι σήμερα ουδεμία εκ μέρους της Πολιτείας, ενέργεια έχει υπάρξει για την ουσιαστική ενίσχυση της πληγείσας περιοχής.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας στη Βουλή, οι πολιτικές πιέσεις σε Υπουργούς εκ μέρους όλων μας και ιδιαίτερα της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει επωμισθεί πλήρως το βάρος της ανασυγκρότησης της περιοχής, δεν κατέστησαν δυνατές δυστυχώς να κάνουν τη σημερινή κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Μάνης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2007, κηρύχθηκε Πυρόπληκτη λίγες μόνον ημέρες μετά, με το υπΆ αριθμ.1744/ 31 Αυγούστου 2007, ΦΕΚ.

Επαναφέρω για πολλοστή φορά το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς:


Η πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου στη Δημοτική Ενότητα Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, κατοικίες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές. Παράλληλα οικονομικό πλήγμα υπέστησαν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις της περιοχής με σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλο τον κοινωνικό ιστό.

Η αντίδραση της Πολιτείας -τότε- ήταν άμεση. Κλιμάκια υπουργών επισκέφθηκαν άμεσα τη πληγείσα περιοχή, εξήγγειλαν σχεδιασμούς, μέτρα και οικονομική στήριξη για τούς πληγέντες και αποχώρησαν .

Έκτοτε αν και έχουν παρέλθει τρείς μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε οι στοιχειώδεις ενέργειες, όπως άλλωστε περιγράφονταν στις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών στην υπ αριθμόν 4145/23.7.2015 Ερώτησή μου.

Ούτε καν πυρόπληκτη δεν έχει κηρυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή με την έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Εξάλλου κατ επανάληψη ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ.Ηρακλής Τριχείλης με σειρά εγγράφων του διαμαρτύρεται για την πλήρη απραξία εκ μέρους των  αρμόδιων υπουργείων .

Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν να πράξει η Πολιτεία το καθήκον της και  να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των εκπροσώπων της.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί ,

Σε ποιές ενέργειες μέχρι στιγμής έχουν προβεί και τι προτίθενται να πράξουν στο άμεσο μέλλον για την ανακούφιση της πληγείσας περιοχής των Βατίκων;


Ο ερωτών βουλευτής


Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.