Κυριακή, 05 Μαίου 2024

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την 9 και 10 Ιουλίου στο Λουξεμβούργο. Τον κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟ  συνόδευσαν η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του  Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’.

Τα Άτυπα Συμβούλια Υπουργών Δ.Ε.Υ. διοργανώνονται από την εκάστοτε Προεδρία στην Ε.Ε.  με σκοπό να ανταλλάσσονται απόψεις  με τις χώρες μέλη  για θέματα που κρίνονται μεγίστης και πρωταρχικής σημασίας και βασίζονται σε συγκεκριμένη  θεματολογία και όχι για να  λαμβάνονται αποφάσεις από τους υπουργούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης, που πραγματοποιήθηκε την 09.07.2015, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο στη συνεργασία των Υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της κυβερνο-τρομοκρατίας και της κυβερνο-ασφάλειας, όσο και στο Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.Σημαντικές ήταν  οι παρεμβάσεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ επί της θεματολογίας που συζητήθηκε  και προκάλεσαν αίσθηση στους παρευρισκομένους. Συγκεκριμένα,  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της λήψης αναγκαίων μέτρων  για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας,  στην σκοπιμότητα τηςσυνεργασίας των υπηρεσιών ασφάλειας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, κατέδειξε την αναγκαιότητα  δόμησης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κυβερνο-ασφάλειας και αναφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία και στη σύσταση Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων. Έκανε λόγο για  το Σχέδιο δράσης της Ε.Ε. κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών (2015-2020) και στη μη σωστή εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής (κυρίως με Πακιστάν και Τουρκία). Ακόμη,  δήλωσε  την αναγκαιότητα  της ενίσχυσης των εθελουσίων επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών  με αναβάθμιση του ρόλου του FRONTEX στη συμβολή του ως προς τις κοινές επιστροφές.

Διαδοχικές συναντήσεις  είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, καθώς και με τον Διευθυντή της EUROPOL, κ. Rob Wainwright.  Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Χώρα μας, ιδιαίτερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τόσο ο κ. Leggeri όσο και ο κ. Wainwright αναγνώρισαν την αναγκαιότητα παροχής συνδρομής στη Χώρα μας  με όλα τα μέσα και εργαλεία που διαθέτουν  για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX κ. Leggeri επιβεβαίωσε την χρηματοδότηση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» και της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ». Ο   Διευθυντής της EUROPOL κ. Wainwright   τόνισε τη βαρύτητα που δίνεται στην αξιοποίηση και αξιολόγηση των πληροφοριών που συλλέγονται στο πλαίσιο της επιχείρησης « JOT MARE » για την καταπολέμηση των οργανωμένων κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. κ. Μίτκο Τσάβκοφ και αντάλλαξαν σε πολύ θερμό κλίμα  απόψεις για το πλαίσιο της διμερούς αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών  και για πολλά ακόμη θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.