Παρασκευή, 03 Μαίου 2024

Καταρροϊκός και κτηνοτροφία στη βουλή

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Τα σημαντικά προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Λακωνίας αλλά και ολόκληρης της χώρας καθώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού και την αποζημίωση των Λακώνων κτηνοτρόφων, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν από το βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του σήμερα το πρωί στη βουλή.

Ο κ. Δαβάκης μετέφερε στον κ. Αποστόλου την εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Λακωνίας, με τα περισσότερα Κτηνιατρεία να είναι κλειστά, οι λιγοστοί Κτηνίατροι που υπηρετούν να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο της δουλειάς που έχουν, ενώ την ίδια ώρα να μην υπάρχει καθεστώς αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον καταρροϊκό πυρετό με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι να μετέρχονται άλλες μεθόδους για να μπορέσουν οι παραγωγοί να πάρουν τα 30 ευρώ της αποζημίωσης. «Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, διότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες σηκώνουν στις πλάτες τους όλη την πρωτογενή παραγωγή. Κενά υπάρχουν παντού. Αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι από τη Μάνη και τη Νεάπολη να διανύσουν 100 και πλέον χλμ ως τη Σπάρτη για να πάνε τα ζώα τους στον Κτηνίατρο και στο σφαγείο για να τα σφάξουν. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ενίσχυση της ζωικής παραγωγής» ανέφερε ο κ. Δαβάκης και συνέχισε «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Λακωνίας είναι καθημαγμένες, δεν υπάρχει προσωπικό, κτηνίατροι και διοικητικοί υπάλληλοι αλλά ούτε και υπηρεσιακά οχήματα, ενώ τώρα με το Νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών κόβονται και οι μετακινήσεις εκτός έδρας των κτηνιάτρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους διενεργούμενους ελέγχους.»

Απαντώντας ο κ. Υπουργός στο Λάκωνα βουλευτή, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας, αναφέροντας ότι γίνονται προσπάθειες για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά με την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, μέτρο στο οποίο αρχικά ήταν αρνητικοί. Παράλληλα διευκρίνισε ότι από τις 28/4/15 γίνεται εισαγωγή εμβολίου για την αντιμετώπιση του οροτύπου 4 των αιγοπροβάτων (καταρροϊκός πυρετός), για την πρόληψη της επιζωοτίας και την θωράκιση των υγειών ζώων. Τόνισε ότι το κόστος του εμβολιασμού θα καλύπτεται από το Υπουργείο, αναφέροντας ότι για το 2014 δόθηκαν μόνο 22.000 ευρώ για την αγορά εντομοαπωθητικών, δηλώνοντας επίσης ότι στη Λακωνία δεν υπήρξε φέτος κρούσμα καταρροϊκού πυρετού και υποχρεωτικής θανάτωσης ζώων.