Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δελτίο τύπου για την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών

Τετάρτη, 13 Μαίου 2015

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτώ-Νοσηλευτριών γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών. Η γιορτή αυτή στόχο έχει να θυμίζει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών σε κάθε κοινωνία.

Σήμερα, οι ανισότητες όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών υγείας, όπως επίσης και οι μειωμένοι οικονομικοί πόροι αποτελούν πρόκληση για όλα τα Συστήματα Υγείας, παγκοσμίως. Η λήψη αποφάσεων, που στηρίζεται σε ελλιπή ενημέρωση, αποτελεί ένα από τους κύριους λόγους για την αποτυχία παροχής των υπηρεσιών περίθαλψης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε λιγότερο αποτελεσματική και άνιση διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας.

Οι Νοσηλευτές λόγω της συνεχούς παρουσίας τους και της στενής επαφής τους με τους χρήστες υπηρεσιών υγείας, δύναται να συνεκτιμούν σφαιρικά τις συνέπειες (επίπεδο υγείας, κοινωνικές, οικονομικές) των όποιων δράσεων και παρεμβάσεων και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να μετέχουν ενεργητικότερα στις αλλαγές στα σύγχρονα συστήματα υγείας.

Η νοσηλευτική, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα, παρόλα αυτά το νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και να ανταποκρίνεται στο δύσκολο έργο που καθημερινά αντιμετωπίζει.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας αλλά και στην ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών με δυσμενείς συνέπειες στον ασθενή και στην κοινωνία. Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και βαθύτατα ανθρωπιστική κρίση.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς και τους νοσηλευτές. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής και πλέον κοινωνικής κρίσης, το περιβάλλον άσκησης του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος καθώς και οι ανάγκες για φροντίδα των πολιτών, έχουν αλλάξει δραματικά., το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποφέρει από σημαντική υποστελέχωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Σε αυτές τις συνθήκες, οι Νοσηλευτές οφείλουμε να αγωνιστούμε ως Δύναμη Αλλαγής για τη διατήρηση αποτελεσματικής και προσβάσιμης φροντίδας υγείας με κόστος που η κοινωνία μπορεί να επωμιστεί.

Για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις και διαδικασίες από κάθε πλευρά. Πολίτες και εργαζόμενοι πρέπει να είναι αρωγοί για την επίτευξή τους.

Εκ μέρους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Η Διευθύντρια

Στάμω Καπετανούδη