Πέμπτη, 02 Μαίου 2024

Ομιλία Δαβάκη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας

Πέμπτη, 7 Μαίου 2015

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αθλητισμού για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας, παρενέβη ο βουλευτής Λακωνίας κ . Δαβάκης, ο οποίος ανεφέρθη στα ζητήματα αθλητικής βίας, στα προβλήματα των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων ανά την χώρα αλλά και στις δυο εμβαλωματικές τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της βάσης του 9,5.

Ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι αυτό που προέχει σήμερα και για το οποίο αγωνιούν οι πολίτες, είναι η εφαρμογή των νόμων και όχι η πρακτική που ακολουθείται από την παρούσα κυβέρνηση να παράγει σωρεία νομοθετημάτων, χαρακτηρίζοντας τα όλα κατεπείγοντα, των οποίων αμφίβολη είναι η εφαρμογή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επαναφορά της διάταξης του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους, μέτρο που κατ επανάληψη έχει θεσμοθετηθεί σε αθλητικά νομοσχέδια, χωρίς όμως ποτέ να έχει εφαρμοστεί επί της ουσίας. «Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι αυτό που προέχει στο ζήτημα της αθλητικής βίας και του χουλιγκανισμού είναι το πώς θα διαπαιδαγωγηθούν οι νέες γενιές, καθώς η αντιμετώπιση αυτού του δυσάρεστου φαινομένου που παρατηρείται στους αγωνιστικούς χώρους είναι θέμα παιδείας.

Παράλληλα ο Λάκωνας βουλευτής έκανε λόγο στο σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν τα περιφερειακά αθλητικά σωματεία για την προαγωγή του αθλητισμού, όπως για παράδειγμα η ΕΠΣ Λακωνίας, κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ελλιπούς οικονομικής στήριξης του κράτους.

Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα στήριξης του κλάδου της διαιτησίας, προκειμένου να ανθίσταται στις πιέσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων του χώρου, τη σημασία της επιμόρφωσης των στελεχών της αθλητικής δικαιοσύνης καθώς επίσης και το ζήτημα με την διασφάλιση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, που λίγο έλλειψε να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς.

Όσον αφορά στο ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων χαρακτήρισε επιπόλαιη την επιλογή της κυβέρνησης την οποία ενέταξε στο γενικότερο πνεύμα που την διέπει, εκείνο της «ήσσονος προσπάθειας». Η Τράπεζα Θεμάτων είπε ο κ. Δαβάκης ήταν μια προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης που την καθιέρωσε ως πλαίσιο και μέθοδο για την ευρύτητα της γνώσης των διαγωνιζομένων.