Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δαβάκης: «επάνοδος στο χτες» η επανίδρυση της παλιάς ΕΡΤ από την κυβέρνηση

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Έντονη κριτική άσκησε προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη βουλή για το Νομοσχέδιο περί Επανίδρυσης της ΕΡΤ.

Ο κ. Δαβάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί κομματικές τοποθετήσεις μέσω της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή ως «απόλυτο παρελθόν», κάνοντας λόγο για ανυπαρξία βιωσιμότητας της ΕΡΤ εξαιτίας του τεράστιου μισθολογικού κόστους, το οποίο μοιραία θα μετακυλήσει στο ανταποδοτικό τέλος το οποίο πληρώνουν οι πολίτες.

Ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν πρέπει να αποτελεί κτήμα ούτε της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς, θα πρέπει να απεμπολήσει τις παθογένειες του παρελθόντος, εκπληρώνοντας την αποστολή για την οποία δημιουργήθηκε μετά την Μεταπολίτευση, την προβολή δηλαδή του πολιτικού γίγνεσθαι του τόπου, του πολιτισμού και των γραμμάτων σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή η κυβερνώσα παράταξη, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εν είδει παλινόρθωσης έρχεται σημειολογικά και πολιτικά να χαράξει τις δικές της γραμμές του «πολιτεύεσθαι» από εδώ και μπρος τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησής της, αλλά με ένα τμήμα και με μία επίνευση ρεβανσιστικής ιδεοληψίας, η οποία εξέθρεψε επί σειρά ετών γενιές και γενιές και όλους εκείνους οι οποίοι στο όνομα της αριστερής ιδεολογίας άρθρωσαν, δημιούργησαν συνειδήσεις και πορείες ζωής». Συνεχίζοντας ο κ. Δαβάκης την ομιλία του έκανε αναφορά στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η υγιής δημόσια τηλεόραση λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε μια ΕΡΤ που δεν θυμίζει σε τίποτα το μοντέλο του παρελθόντος. Θέλουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και πλουραλιστική, μια ΕΡΤ που θα παράγει ενημέρωση και πολιτισμό, μακριά από εξαρτήσεις και κηδεμονίες. Θέλουμε μια ΕΡΤ στην οποία δεν θα έχουν θέση τα πελατολόγια των εκάστοτε κυβερνήσεων και Υπουργών. Θέλουμε μια ΕΡΤ χωρίς στρατό χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων. Θέλουμε μια ΕΡΤ στην οποία δεν θα έχουν θέση η αυθαιρεσία και η εκμετάλλευση του πλούτου της από τα ιδιωτικά συμφέροντα» καταλήγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτές τις παθογένειες του παρελθόντος προσπάθησε να εξαλείψει, ενδεχομένως άκομψα, με την κατάργηση της ΕΡΤ, παθογένειες οι οποίες κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, «ξεπληρώνοντας» τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις στο κομματικό τους ακροατήριο.

Επιπλέον ο Λάκωνας βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αφού ο εκάστοτε υπουργός διορίζει τα πέντε από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στηλιτεύοντας την πρακτική των κομματικών τοποθετήσεων. Παράλληλα έκανε αναφορά στην ανάγκη ανασυγκρότησης του περιφερειακού δικτύου της ΕΡΤ, την σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης η θητεία του οποίου έχει λήξει εδώ και αρκετά χρόνια, χαρακτηρίζοντας ως «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση το ζήτημα με την διανομή των συχνοτήτων των καναλιών. Τέλος κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «όλα αυτά τα οποία λέγονται και εκ μέρους επιφανών στελεχών, υπαλλήλων, δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι οποίοι σήμερα είναι και Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι παθογένειες, ο ρεβανσισμός και όλα εκείνα που συνθέτουν το πάθος το οποίο υπάρχει εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στις υπόλοιπες πτέρυγες, μόνον αλγεινές εντυπώσεις και δυσμενή συμπεράσματα θα επιφέρουν σε αυτό το εγχείρημα που προσπαθείτε να κάνετε».