Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Ανίχνευση και Αποκατάσταση Δυσκολιών στον Προφορικό και Γραπτό Λόγο

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Με μεγάλη συμμετοχή και καθολική αποδοχή υποδέχθηκαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί της Μάνης, την προπαρασκευαστική ομιλία που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2014 στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και αφορά στο πρόγραμμα ανίχνευσης και αποκατάστασης δυσκολιών στον προφορικό και γραπτό λόγο, το οποίο αφορά σε παιδιά ηλικίας 2 έως 15 ετών.

Το πρόγραμμα αυτό, διάρκειας τεσσάρων ετών, αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ της διεπιστημονικής ομάδας της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Θεραπεία = Ελπίδα» και του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, και περιλαμβάνει δωρεάν αξιολογήσεις παιδιών και υλοποίηση θεραπειών όπως λογοθεραπείες, ειδικά μαθησιακά και παιδαγωγικά προγράμματα, συμβουλευτική γονέων και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, που θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Την εκδήλωση επένδυσαν με τις ομιλίες τους ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης και η υπεύθυνη της «Θεραπεία = Ελπίδα» κ. Ειρήνη Κιάμου, παθολόγος λόγου και ομιλίας και συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού», οι οποίοι ανέπτυξαν με διεξοδικό τρόπο τους στόχους του προγράμματος, μέσα από μια διαδικασία ευχάριστης αλληλεπίδρασης με τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

Την ομιλία τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Π. Ανδρεάκος, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, κ. Ε. Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Λακωνίας, κ. Ν. Καλογεράκος και ο Πρωτοσύγγελος Ι.Μ. Μάνης Αρχιμ. Σ. Λαμπρινάκος.

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει «Σημαντικό για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε διαταραχής είναι η έγκαιρη συμμετοχή σε προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, με βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση της διαταραχής. Η αποκατάσταση όμως των δυσκολιών στο λόγο, δεν αφορά μόνο την παιδική ηλικία, αλλά επεκτείνεται και στην εφηβική ηλικία».

Επίσης ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Α. Δαβάκης συγχαίρει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης για την σημαντική προσπάθεια που επιτελεί με το εν λόγω πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Α. Τζανετέα, τονίζει στην επιστολή της ότι «Ο λόγος του παιδιού είναι στενά συνδεδεμένος με την αναπτυξιακή του πορεία. Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο που συντελεί στην μαθησιακή διαδικασία που το αναπτύσσει, το ολοκληρώνει κοινωνικά, το φέρνει σε επικοινωνία με τους συνομήλικούς του και όχι μόνο. Είναι το βασικό εργαλείο που το βοηθά να αποκτήσει πνευματικό δυναμικό ούτως ώστε να κατακτήσει τον κόσμο».

Θερμές ευχαριστίες ανήκουν σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μία ακόμη φορά, αποδεικνύοντας το υψηλό τους φρόνημα στην υπηρεσία για τον συνάνθρωπο, αλλά και τον ένθερμο ζήλο για ανιδιοτελή προσφορά στην πλέον ευαίσθητη και ελπιδοφόρα κοινωνική ομάδα των παιδιών στη Μάνη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε προσπάθεια μας, καθώς και στην ομάδα της «Θεραπεία = Ελπίδα», για το ουσιαστικό επιστημονικό έργο που προσφέρει. Το προσωπικό του Κ.Υ. Αρεόπολης για άλλη μια φορά απέδειξε τον ενεργό του ρόλο στην προετοιμασία και διοργάνωση της ημερίδας.

Η ανταπόκριση του κόσμου αποτελεί κινητήριο δύναμη για το σύνολο της προσπάθειας που καταβάλλει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και ενισχύει την σύμπλευσή του με τις αρχές της προαγωγής και αγωγής υγείας, τις οποίες υπηρετεί με πίστη.

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης επιλέγει να ανανεώνει και να τηρεί την υπόσχεση για συνεχή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, υπερνικώντας εμπόδια και δυσκολίες. Από τον ακριτικό βράχο της Μάνης εκπέμπουμε σήμα αισιοδοξίας, προσφοράς, αυταπάρνησης.