Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Επιστημονικές δράσεις του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΙΑΥΛΟΣ Ν. Λακωνίας»

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Η επιστημονική ομάδα του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΙΑΥΛΟΣ Ν. Λακωνίας» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που έχει προγραμματίσει προς υλοποίηση για τον Νοέμβριο.


Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:


Σε συνεργασία με την Α/βάθμια Εκπαίδευση και στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου», το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», έχει προγραμματίσει την υλοποίηση βιωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα

Συγκεκριμένα:

Στο 3ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με τον Δ/ντή κ. Κουφό Νικόλαο & τον Υποδ/ντή κ. Τουρνά Θύμιο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις βιωματικές δίωρες παρεμβάσεις στους μαθητές των Ε’ & Στ’ τάξεων στην θεματική: «Διαδίκτυο: Ασφαλής χρήση- Κίνδυνοι- Εθισμός». Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν ως εξής:

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ., το Ε2 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπδοπούλου Ιωάννα

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ., το Ε1 με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ., το Στ1 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα και το Στ2 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα


Στο Δημοτικό σχολείο Νεαπόλεως και σε συνεργασία με τον Δ/ντή κ. Λιβανό, θα πραγματοποιηθούν δύο δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές των δύο τμημάτων της Στ’ τάξης στην θεματική «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός» στις 6 Νοεμβρίου 2014 στις 10:00 το πρωί, με εκπαιδεύτριες τις κυρίες Γκουντούνα Ασπασία και Καργάκου Κατερίνα- Κοινωνικούς λειτουργούς


Στο 5ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Αλέξη Αδαμαντία, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα θα υλοποιήσει μια δίωρη βιωματική παρέμβαση στους μαθητές της Στ’ τάξης στην θεματική «Η Διαφορετικότητα» την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ.


Στο Δημοτικό σχολείο του Βλαχιώτη και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κ. Μακράκο Απόστολο, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ., η κ. Γκουντούνα Ασπασία θα υλοποιήσει δίωρη βιωματική παρέμβαση στους μαθητές της Ε’ τάξης στη θεματική «Διαδίκτυο: Ασφαλής πλοήγηση- Κίνδυνοι – Εθισμός»


Τέλος την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του Νηπιαγωγείου Σκούρας, σε συνεργασία με την νηπιαγωγό κ. Πανταζή Αλεξάνδρα, στην θεματική: «Φιλία και Διαφορετικότητα». Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί από την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο και Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου.


Παρεμβάσεις σε γονείς:


Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζονται οι ομάδες συμβουλευτικής για γονείς, που διοργανώνει ο ΔΙΑΥΛΟΣ και φέτος θα υλοποιηθεί ομάδα γονέων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων, οι οποίες επιχειρούν να καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα της εξέλιξης των παιδιών, από τη προσχολική μέχρι και τη μετεφηβική ηλικία. Έτσι, περιλαμβάνονται θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, που απασχολούν τους γονείς, όπως η επικοινωνία, κ.ά. Οι συναντήσεις της ομάδας με τίτλο: «Σχέσεις Γονέων- παιδιών, ένας δεσμός διαρκούς Αλληλεπίδρασης» θα έχει δίμηνη διάρκεια, οκτώ δίωρων συναντήσεων σε εβδομαδιαία βάση με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και ώρα 5:00 μ.μ., στον χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων.


Επιπλέον σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική – εκπαιδευτική ομιλία με θέμα: «Τα σωστά όρια, πλάθουν ευτυχισμένα παιδιά». Η ομιλία, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 5:00μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης.

Ομιλήτρια θα είναι η κα Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου. Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους γονείς.


Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της οικογένειας και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους, συνδέεται άμεσα με την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τα παιδιά. Μέσα από την ποιότητα των συναισθηματικών σχέσεων στην οικογένεια, μέσα από την οριοθέτηση και τη θέσπιση κανόνων, καθώς και την ενίσχυση της υπευθυνότητας και αυτονομίας των παιδιών, η οικογένεια προετοιμάζει τα παιδιά της για τις δυσκολίες της ζωής και τα αποτρέπει από επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Οι αλλαγές τις οποίες βιώνει ο έφηβος, είναι πολύ μεγάλες και η ενθάρρυνση ή η απόρριψη που θα συναντήσει, συμβάλουν καθοριστικά στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Για το λόγο αυτό οι ενήλικες – υποστηρικτές θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τον έφηβο, να τον αποδεχτούν και να τον στηρίξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ασωπού, το Δημοτικό σχολείο Ασωπού-Φοινικίου & το Νηπιαγωγείο Ασωπού, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση τεσσάρων δίωρων ενημερωτικών ομιλιών σε γονείς εφήβων για τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο, που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού.

Αναλυτικότερα για τον Νοέμβριο:

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα: 6:00 μ.μ., η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα μιλήσει για την «Κρίση της Εφηβείας και τις αντιδράσεις των εφήβων».

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 και ώρα: 5:00 μ.μ. η κ. Γκουντούνα Ασπασία, θα μιλήσει για το «Κάπνισμα στους Εφήβους».

Έπειτα από κάθε συνάντηση θα ακολουθεί συζήτηση, που θα εστιάζει στις ανησυχίες και τους φόβους που προκαλεί στους γονείς η μετάβαση του παιδιού τους στις ηλικίες της προεφηβείας και εφηβείας.


Σεμινάρια Εκπαιδευτικών:


Ο 5ος κύκλος του τριήμερου βιωματικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού στη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα», που συνδιοργανώνει ο Δίαυλος με το ΚΕΕΔΥ Λακωνίας, θα υλοποιηθεί στον χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης με εκπαιδευτές-συντονιστές τους κα Παπαδοπούλου Ιωάννα-Ψυχολόγο, κα Γκουντούνα Ασπασία-Κοινωνική Λειτουργό, κ. Γκλίνο Γεώργιο-Κοινωνικό Λειτουργό και κ. Βλαχολιά Βασιλική- Ψυχολόγο κατά τις ημερομηνίες: 19, 24 & 27/11 και ώρες: 5:00-8:00μ.μ.