Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης τίμησε την Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Ο Γορτυνιακός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Σπάρτης συνεχίζοντας την πολυετή πολιτιστική και κοινωνική του προσφορά και δράση πραγματοποίησε την Τετάρτη , 22 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 8:00 μ.μ. , εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Σπαρτιατοπούλα ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων « Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

Ομιλήτρια ήταν η Φιλόλογος Δρ κ. Μεταξία Παπαποστόλου , η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά και με γλαφυρό τρόπο (προβάλλοντας και οπτικά ντοκουμέντα) στη ζωή , στη σύλληψη, στους βασανισμούς και την εκτέλεση της 17χρονης Ηρώς , στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 , από τα ναζιστικά θηρία της Νέας Τάξης του Αδόλφου Χίτλερ , εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης της μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ . Ιδιαίτερο σημείο της ομιλίας αφιερώθηκε στον νεαρό Γιαννάκη Χούπη, καταγόμενο από την Βαμβακού Λακωνίας , που εκτελέστηκε μαζί της στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στην κατάμεστη αίθουσα-σημειωτέον ότι γέμισε και ο υπόγειος χώρος της ΠΕΣ – παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας π. Αθανάσιος Σπηλιώτης , ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας κ. Νίκος Γεωργιάδης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σάντα Μπάρμπαρα Καλιφόρνια κ. Απόστολος Αθανασάκης , ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Σπάρτης κ. Νικόλαος Μάζης, ο τ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας κ. Βασίλης Βλαχάκος και πολλοί άλλοι.

Την εκλεκτή ομιλήτρια παρουσίασε ο Γραμματέας του Γορτυνιακού Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Μητράκος. Στο τέλος της ομιλίας της κ. Παπαποστόλου , η μαθήτρια Ιλεάνα Σκιαδά διάβασε ένα συγκινητικό γράμμα, που απευθυνόταν στην πρόωρα χαμένη από τις ναζιστικές σφαίρες Ηρώ Κωνσταντοπούλου , αποδεικνύοντας πως τα σημερινά Ελληνόπουλα κρατούν άρρηκτους δεσμούς με την Ιστορία του τόπου τους.