Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Πρόταση για ίδρυση νέου τομέα στα ΕΠΑΛ

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Στα πλαίσια της δημιουργίας άμεσα Νέων Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ καταθέτουμε την πρόταση για την ίδρυση Νέου Τομέα στα ΕΠΑΛ με την ονομασία «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ» στο ΕΠΑΛ Σπάρτης. Θεωρούμε απαραίτητη την λειτουργία του Τομέα αυτού λαμβάνοντας υπόψη την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα να υπάρξει τομέας υγείας στα σχολεία για τους εξής λόγους. Η ίδρυση του τομέα αυτού θα καλύψει το κενό που δημιούργησε η κατάργηση των ειδικοτήτων του τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Οι μαθητές που επέλεγαν τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, στην πλειοψηφία τους κορίτσια, ήταν μεγάλο ποσοστό του δυναμικού των μαθητών του ΕΠΑΛ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τομείς με παραπλήσιο περιεχόμενο σπουδών αναγκάζει τους μαθητές αυτούς να στραφούν σε τομείς άσχετους με τις επιλογές, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους. Ο Τομέας που σχετίζεται με την Υγεία είναι πολύ δημοφιλής στους μαθητές και κυρίως στις μαθήτριες ,τον επιλέγουν συνειδητά για τον κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα των σπουδών του και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα της επιλογής, Υπάρχουν ήδη τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον νέο τομέα που προτείνουμε. Συνεπώς το κόστος θα είναι μηδενικό και δεν θα αχρηστευθεί ο εξοπλισμός των ήδη υπαρχόντων εργαστηρίων. Η δημιουργία τομέα υγείας στα ΕΠΑΛ δίνει την δυνατότητα στους μαθητές-τριες, να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ισότιμα όπως και οι μαθητές των άλλων ειδικοτήτων (κάτι που αδυνατεί να το κάνει η κατάρτιση). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τομέας Υγείας αποτελεί σημαντικό τμήμα στη βασική τυπική τεχνική εκπαίδευση του Λυκείου στις αναπτυγμένες χώρες κι όχι μέρος της κατάρτισης.





Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ειδικότητες που προτείνουμε να δημιουργηθούν στον παραπάνω τομέα είναι:

-Βρεφονηπιακής Αγωγής

-Νοσηλευτικής Φροντίδας

-Εργαστηριακών Εξετάσεων

-Κοινωνικής Φροντίδας

-Βοηθών Φυσικοθεραπείας

Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ

Αισθητικός Ποδολογίας - Καλλωπισμού Νυχιών & Ονυχοπλαστικής

Θεωρούμε αναγκαίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης αλλά και οι άλλοι φορείς του δήμου να απαιτήσουν την ίδρυση και λειτουργία για τις ανάγκες των νέων μας αλλά και την μείωση τις ανεργίας στις νέες κοπέλες με την παράλληλη επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών των παραπάνω ειδικοτήτων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή απόλυση.

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας στο σχεδιασμό της συνολικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, προασπίζοντας μΆ αυτόν τον τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών».



ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ