Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Eισαγωγικός κύκλος εργαστηρίων για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης στο σχολείο και στην οικογένεια

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατό (100) περίπου μικρών φίλων της Βιβλιοθήκης, μαθητών, γονιών, νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 ο εισαγωγικός κύκλος εργαστηρίων για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης στο σχολείο και στην οικογένεια. Εμψυχώτριες ήταν η Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), εκπαιδεύτρια ρητορικής, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και η Έφη Λαλιώτου, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Βαρβάκειο πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο), εκπαιδεύτρια ρητορικής, επιμορφώτρια της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο και τη δυσκολία που προέκυψε από τον υπερδιπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων, τα τρία εργαστήρια ενθουσίασαν παιδιά και ενηλίκους. ΅Ολοι συμφώνησαν ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί μετά τον Σεπτέμβριο και να τεθούν οι βάσεις για συστηματική και τακτική συνάντηση των ομάδων καθΆ όλη τη διάρκεια του προσεχούς χειμώνα.


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com), με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λακωνίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ», θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που θα δώσει τη δυνατότητα:

Στους εκπαιδευτικούς να διερευνήσουν βιωματικά τις δυνατότητες αξιοποίησης μιας μορφής διδασκαλίας, που έχει στο επίκεντρο την ενεργό και διερευνητική μάθηση και την αυτενέργεια των μαθητών, και να παρουσιάσουν προτάσεις διδασκαλίας, που περιλαμβάνουν δραστηριότητες προφορικού λόγου, ρητορικά αγωνίσματα, τεχνικές παραγωγής ιδεών, δημιουργική επίλυση προβλήματος, ασκήσεις για ομάδες κ.ά.

Στους μαθητές να εκφράζονται δημιουργικά και να αποκτούν επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων (όπως εκφραστική ανάγνωση, παραστατική αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, αυθόρμητο λόγο, προτρεπτικό λόγο, debate, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργική γραφή κ.ά.)

Στους γονείς να γνωρίσουν και να μοιραστούν τρόπους για να κάνουν την ανάγνωση παραμυθιών μια παιδαγωγική και βιωματική εμπειρία για όλη την οικογένεια και παράλληλα να καλλιεργήσουν την εκφραστικότητά τους μέσω της δραματοποίησης.


Σημειώνουμε ότι από το 2006 η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση έχει πραγματοποιήσει επιμορφώσεις, με εθελοντική συμμετοχή μελών-επιμορφωτών, για περισσότερους από 1.500 δασκάλους και καθηγητές σε

όλη την Ελλάδα και έχει συμβάλει ενεργά στην ίδρυση και λειτουργία ομίλων ρητορικής, επικοινωνίας, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής, δημιουργικής σκέψης και καινοτομίας για νήπια, μαθητές όλων των τάξεων, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.


Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν. Τα παιδιά, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και ας μας επιτραπεί να απευθύνουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις εμψυχώτριες κ. Βάλια Λουτριανάκη και κ. Έφη Λαλιώτου για την εθελοντική συμμετοχή τους, στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λακωνίας κ. Ανδρέα Μοράτο, Γιάννη Κονδυλόπουλο και Δημήτρη Βαχαβιώλο, στην πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» κ. Λία Σαρακίνη, στο Σύλλογο Φίλων του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου και στη νηπιαγωγό κ. Χρύσα Λιούνη-Σαλαμάνου, στην επιμονή και υπομονή της οποίας οφείλεται το ξεκίνημα αυτής της δημιουργικής προσπάθειας.


Οι συνδιοργανωτές

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση