Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αδελφοποίηση 2ου Δ.Σ. Σπάρτης και Ελληνογερμανικού Εκπαιδευτηρίου

Πέμπτη, 8 Μαίου 2014

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαΐου 2014, στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, σε μια λιτή τελετή, αδελφοποιήθηκε η εν λόγω σχολική μονάδα με το Δημοτικό Σχολείο του Ελληνογερμανικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου, κατόπιν διήμερης επισκέψεως των μαθητών της Ε’ τάξης του Ελληνογερμανικού Εκπαιδευτηρίου στην πόλη μας.

Η εν λόγω αδελφοποίηση προέκυψε στα πλαίσια συνεργασίας των μαθητών της Ε’ τάξης των δύο σχολικών μονάδων για την εκπόνηση κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, με τίτλο: «Σχολικός εκφοβισμός: Φτου ξελευθερία», με υπεύθυνη για το 2ο Δ.Σ. Σπάρτης την εκπαιδευτικό πληροφορικής, κ. Αντωνία Ζαχαράκη και για το Ελληνογερμανικό Εκπαιδευτήριο, τη δασκάλα, κ. Ειρήνη Πιερρή. Για την εκπόνηση του προγράμματος συνεργάστηκαν: η Υποδιευθύντρια του σχολείου, κ. Γεωργία Μπούτου, ο δάσκαλος κ. Παναγιώτης Χονδρός, καθώς και ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, κ. Βασίλης Ανδρώνης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης υλοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες παιχνιδιού, υπεγράφη σύμφωνο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων με στόχο τη βιωματική μάθηση, την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σε θέματα παιδείας, ενώ τα δύο σχολεία αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της απαγγελίας ποιήματος του μαθητή Χρήστου Καραγεώργου-Γούδη από τον ίδιο, με θέμα την ενδοσχολική βία, το οποίο ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.

Η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Δαράκη, τόνισε την αξία της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στη μαθησιακή διαδικασία ως μάθησης μέσω ηλεκτρονικής συνεργασίας, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών διασύνδεσης γεωγραφικά απομακρυσμένων σχολείων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, τη δημιουργία κοινών εργασιών και τη δημιουργία εταίρων στη μάθηση, ενώ υπογράμμισε ότι οι αδελφοποιήσεις ή διδυμοποιήσεις σχολικών μονάδων ή ακόμα και τάξεων στοχεύουν στην υλοποίηση εθελούσιων συνεργασιών και πολιτικής δεσμών και εξαιτίας του υψηλού βαθμού βιωματικού και αισθηματολογικού τους χαρακτήρα αποτελούν «εκπαίδευση της καρδιάς», καταλήγοντας με ευχές για μακρόχρονη επικοινωνία, συνεργασία και μάθηση μεταξύ των εκπαιδευτικών εταίρων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Σπάρτης, κ. Κωνσταντίνος Βαρζακάκος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και γονείς των μαθητών.