Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Δαβάκη-Θεοχάρη για τη φορολογία των αγροτών

Παρασκευή, 24 Ιανουάρίου 2014

Με αφορμή τον αναβρασμό που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας λόγω του νέου καθεστώτος υποχρέωσης των αγροτών της τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κάλεσε στο γραφείο του τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη θεοχάρη. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο κ. Νίκος Προκοβάκης – Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και ο κ. Σπύρος Παπαδάκος – Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών «ΛΑΚΩΝΙΑ».

Το θέμα της συνάντησης ήταν το νέο καθεστώς τήρησης των βιβλίων εσόδων εξόδων από τους αγρότες και τα προβλήματα που υφίστανται για την υλοποίηση της και απασχολούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας καθώς και τους ασχολούμενους με το θέμα λογιστές. Διεξήχθη μια αναλυτική και διεξοδική επί του θέματος συζήτηση, επικεντρώνοντας κυρίως σε ζητήματα τα οποία χρήζουν πληρέστερης ενημέρωσης και διευκρίνησης από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η δικαιολόγηση παραστατικών των εσόδων εξόδων, η ασφάλιση των απασχολουμένων εργατών (εργόσημο, κλπ), η ιδιοαπασχόληση του αγρότη και μελών της οικογενείας του, η απόδοση μη εισπραττομένου ΦΠΑ, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, η υποβολή κατάστασης εσόδων εξόδων, η έδρα τήρησης των βιβλίων με αυτοψία ή μη του χώρου, η ίδρυση αγροτικών εταιριών, κλπ.

Ο Γενικός Γραμματέας με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στον κ. Δαβάκη και δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τις όποιες ασάφειες και ιδιαιτερότητες υφίστανται στον επαγγελματικό χώρο των αγροτών και δεν έχουν μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί. Οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών επισήμαναν ότι δεν έχουν θέμα με την φορολόγηση των αγροτών με το νέο καθεστώς αρκεί να γίνει σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος και κυρίως μετά από κατάλληλη και αναγκαία ενημέρωση αυτών.

Από την συζήτηση προέκυψε η αναγκαιότητα καλύτερης ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων στο νέο καθεστώς φορέων, η οποία είναι δυνατή να πραγματοποιηθεί κατόπιν ανάλογης παράτασης πέραν του Φεβρουαρίου 2014 του χρόνου έναρξης της τήρησης των βιβλίων εσόδων εξόδων. Ο κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε να εξετάσει και μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών το ενδεχόμενο της εν λόγω απαιτούμενης παράτασης, καθόσον εκφεύγει των δικών του αρμοδιοτήτων.