Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανοιχτή συζήτηση με φορείς της περιοχής συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας

Πέμπτη, 23 Ιανουάρίου 2014

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τμημάτων ή κλινικών , την αναγκαστική ως εκ τούτου διακομιδή ασθενών σε άλλα γειτονικά Νοσοκομεία και την αύξηση των κινδύνων και της ταλαιπωρίας των πολιτών –ασθενών προφανώς δεν αφήνουν αδιάφορο τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας .

Με αφορμή τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν ανακύψει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει σε ανοιχτή συζήτηση τους φορείς της περιοχής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, οι δήμαρχοι Σπάρτης και Ευρώτα, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού, Δικηγορικού, Εμπορικού Σπάρτης και Εμπορικού Γυθείου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λακωνίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας , η Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Επίσης συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιατρικού ,νοσηλευτικού και διοικητικού κλάδου και των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού , εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών και πολίτες.

Κοινός τόπος των τοποθετήσεων ήταν ότι τα ζητήματα Υγείας και η παραμονή ενεργών των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων αγγίζουν άμεσα και απασχολούν όλους τους πολίτες και τους φορείς. Η εμφάνιση ξεχασμένων νοσημάτων που παίρνουν τη μορφή επιδημιών, η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας αλλά και των ψυχιατρικών νόσων και της συχνότητας αυτοκτονιών αναδεικνύουν τα μεγάλα ελλείμματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Τα προγράμματα εφημέρευσης δεν μπορεί να έχουν κενά στις βασικές ειδικότητες ούτε να καλύπτονται με εμβαλωματικές λύσεις και μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού απογυμνώνοντας άλλες μονάδες και στερώντας από άλλη μερίδα πληθυσμού ιατρική φροντίδα. Είναι σαφής και αυτονόητη η ανάγκη λειτουργίας των κύριων κλινικών κάθε Τομέα και η καθημερινή κάλυψη των Εργαστηρίων και του Αξονικού Τομογράφου. Τονίζουμε όμως ότι η λειτουργία των Μονάδων Υγείας δεν μπορεί να στηρίζεται στη φιλοπατρία και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των εργαζόμενων, που συχνά υπερβάλλουν εαυτούς και δουλεύουν με συνθήκες μειωμένης ασφάλειας για τους ασθενείς και τους ίδιους , εισπράττοντας επιπλέον και την αγανάκτηση των πολιτών που δεν εξυπηρετούνται.

Θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες με επικουρικό προσωπικό του οποίου η θητεία θα ανανεώνεται αυτόματα ως την κάλυψη των οργανικών θέσεων, ώστε οι θέσεις αυτές να γίνουν ελκυστικές. Επιπλέον θα πρέπει να απαιτηθεί η αποδέσμευση της αναλογίας συνταξιοδοτήσεων-επαναπροκηρύξεων του χώρου των Νοσοκομείων από τη λογική του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Όσον αφορά στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Νομό μας κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση τους ,ειδικά στις παρούσες συνθήκες προκειμένου να παρέχεται αξιοπρεπής Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους.

Είναι σαφές ότι ο Νομός Λακωνίας-όπως εξάλλου και άλλες περιοχές της χώρας- παρουσιάζει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες με δεδομένες και τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις εντός του Νομού καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία και των δύο Νοσοκομείων. Κρίνεται επομένως αναγκαία η συμμετοχή των φορέων και των εκπροσώπων των εργαζομένων στις Μονάδες Υγείας στο σχεδιασμό των προϋπολογισμών των Μονάδων και στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το σχεδιασμό ενός ρεαλιστικού Υγειονομικού Χάρτη αφού αποτυπωθούν από ειδικούς επιστήμονες οι εισροές και οι εκροές του συστήματος σε απτά μαθηματικά μεγέθη αλλά και έμμεσα κόστη. Ενός Υγειονομικού Χάρτη που θα είναι γνωστός στους αρμόδιους φορείς αλλά και στην Τοπική Κοινωνία .

Αποφασισμένοι να ασκήσουμε πίεση προς όποια κατεύθυνση χρειασθεί, αναμένουμε άμεσες απαντήσεις και ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας ώστε να εξαλειφθούν οι ελλείψεις σε έμψυχο αλλά και άψυχο υλικό, αποτέλεσμα του κακού σχεδιασμού χρόνων και να εξασφαλισθεί το βασικό δικαίωμα της ισότιμης και αποτελεσματικής πρόσβασης στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για το Λάκωνα πολίτη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

   Μ. ΤΣΙΡΩΝΗ                                                            Π. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ