Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σημαντικά συμπεράσματα στην Ημερίδα του Δήμου Ευρώτα για τον Καρκίνο του τραχήλου της Μήτρας και του Καρκίνου του προστάτη

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στην Σκάλα το περασμένο Σάββατο για την ενημέρωση του κόσμου πάνω στα θέματα «καρκίνος του τραχήλου της μήτρας» και «καρκίνος του προστάτη». Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ανεξαρτήτου ηλικίας, παραβρέθηκαν στο πνευματικό κέντρο Σκάλας και ενημερώθηκαν από τους γιατρούς Βασίλη Γλεντζέ (Χειρούργος - Ουρολόγος) και Χρήστο Ανδρεάκο (Γυναικολόγος - Μαιευτήρας) για τα συμπτώματα και την θεραπεία των ασθενειών.

Αδιαμφισβήτητα την σημερινή εποχή η πρόληψη και σε αυτές τις μορφές καρκίνου βοηθούν κατά πολύ την εξέλιξη των περιπτώσεων και οι αναλύσεις των ειδικών ιατρών ήταν σημαντικότατες.


Ο συχνότερος καρκίνος του ανδρικού πληθυσμού σε ηλικίες άνω των 50 ετών αποτελεί ο καρκίνος του προστάτη.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη εκ των οποίων το 2,5 % θα καταλήξει από τη νόσο. 
Η πρώιμη διάγνωσή του, παρέχει πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία έως και 100%.
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Υπολογίζεται ότι ένας στους 10 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. 
Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 60 - 70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. 
Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστές. 
Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή πλούσια σε λιπαρά. 
Οι άνδρες που έχουν όλους τους παράγοντες επικινδυνότητας θα πρέπει να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις νωρίτερα, από την ηλικία των 40 - 45 ετών.



Ο καρκίνος του τραχήλου είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακόηθων (καρκινικών) κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος  του τραχήλου αναπτύσσεται συνήθως μετά από μακρό χρονικό διάστημα εξέλιξης ιστολογικών μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες είναι γνωστές ως δυσπλασία. Στο σύνολό τους οδηγούν στην εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου. Προοδευτικά, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αυξάνονται και να εξαπλώνονται σε μεγαλύτερο βάθος διήθησης μέσα στον τράχηλο και στις περιβάλλουσες ανατομικές δομές. Οι συχνότερες μορφές είναι ο επιθηλιακός καρκίνος (90% των περιπτώσεων) που αναπτύσσεται στο έξω μέρος του τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα (10% των περιπτώσεων) που εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος του τραχηλικού καναλιού (ενδοτράχηλος).


Και στις δυο περιπτώσεις, που είναι και το πιο βασικό συμπέρασμα της πολύ σημαντικής αυτής ημερίδας, θα πρέπει οι πολίτες να μπαίνουν στην διαδικασία προληπτικών εξετάσεων για την άμεση αντιμετώπιση των ασθενειών αν και εφόσον γίνει διάγνωση. Η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές.!